2024. május 5., vasárnap

A Hamász nem akar fegyvernyugvást

Tovább folynak az intenzív harcok a Gázai övezetben – Irán vallási vezetője népirtással vádolta Izraelt

A palesztin frakciók megállapodtak egy egyoldalú háromnapos tűzszünetben, közölte az izraeli kettes tévécsatorna kedd délután, de Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője cáfolta, hogy beleegyeztek volna a fegyvernyugvásba.

Füst- és lángoszlop Gázaváros felett az az izraeli tüzérségi lövedékek becsapódása után (Fotó: Beta/AP)

Füst- és lángoszlop Gázaváros felett az az izraeli tüzérségi lövedékek becsapódása után (Fotó: Beta/AP)

„Jászir Abed Rabbo bejelentése téves, nem egyezik az ellenállás álláspontjával. Nem kezdünk tűzszünetet, amíg Izrael nem kötelezi magát a tüzelés beszüntetésére” – mondta Zuhri.

A televízió híradása szerint Jászir Abed Rabbo, Mahmúd Abbász elnök bizalmasa, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik vezető tisztségviselője Rámalláhban jelentette be a háromnapos fegyvernyugvást. Az egyoldalú tűzszünetnek elméletileg azonnali hatállyal kellett volna életbe lépnie, de a bejelentést követően az izraeli tízes televíziós csatorna híradása szerint számos helyen továbbra is tűzharc zajlott, és palesztin fegyveresek páncéltörő rakétát lőttek ki egy tankra.

Izraelben egyelőre nem válaszoltak hivatalosan a palesztin tűzszüneti bejelentésre.

Előzőleg az izraeli hadsereg felszólította öt gázai negyed lakóit, hogy hagyják el otthonaikat és az övezet középső részén keressenek fedezéket. A felhívásra palesztin civilek százai hagyták el házaikat, hogy védelmet keressenek az utcai harcok és a bombázások elől.

Egy meg nem nevezett izraeli főtiszt kedden úgy vélekedett, hogy az „Erős Szikla” hadművelet elérte megindításakor kitűzött céljait. „A politikai vezetésnek döntést kell hoznia, hogy továbbmegyünk-e vagy kivonulunk a Gázai övezetből" – mondta az izraeli médiának.

A szárazföldi hadjárat megindításakor, két héttel ezelőtt, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a gázai–izraeli határ alatt húzódó alagutak felszámolásában és egy hosszabb békés időszak elérésében nevezte meg a harcok céljait.

A keddi gázai bombázásokban gázai egészségügyi források szerint legalább száz palesztin vesztette életét. A hadművelet során először az övezet előkelőbb negyedeit is lőtte az izraeli hadsereg. A halottak száma a Gázai övezetben eddig meghaladja az 1156-ot.

kedden reggel Izraelben nyilvánosságra hozták újabb öt elesett katona nevét, akik a gázai határvonal izraeli oldalán, Nahaz Óz kibuc szomszédságában vesztették életüket, amikor egy alagútból előbújó palesztin fegyveresek megtámadták őrhelyüket. Az egyik katona holttestét el akarták hurcolni az alagúton át az övezetbe, de ezt az őrtorony emeletén álló katona lövéseivel megakadályozta.

Az izraeli hadsereg eddig ötvenhárom katonát vesztett a kedden már huszonkettedik napja tartó „Erős Szikla” hadműveletben, 123 sebesültet kórházban ápolnak.

Élesen bírálta az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet kedden a Gázai övezet legfontosabb kórházát ért előző napi rakétatámadást.

„Éppen háborús időkben kell az egészségügyi létesítményeket és munkatársaikat a leginkább tiszteletben tartani és védeni. De a Gázai övezetben a kórházak ez idő tájt nem biztonságos helyek” – közölte Tommaso Fabbri, a nemzetközi segélyszervezet palesztin területekért felelős vezetője.

Az Al-Sifa kórház elleni hétfői rakétatámadásban – amellyel az izraeliek és a palesztinok kölcsönösen egymást vádolják – legalább három ember vesztette életét. Az Al-Sifa már a negyedik egészségügyi létesítmény Gázában, amelyet a harcok július eleji kezdete óta rakétatámadás ért – írta a segélyszervezet közleményében.

A Gázai övezetben elkövetett népirtással vádolta meg Izraelt Ali Hamenei ajatolláh, Irán vallási és politikai vezetője kedden a teheráni televízióban.

A vallási vezető a muzulmán böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr ünnep alkalmából beszélt.

Izraelt „veszett kutyának és ordas farkasnak” nevezte, miközben azt bizonygatta, hogy az iszlám világnak fel kell fegyvereznie a palesztinokat. Mint mondta: „amit a cionista vezetők tesznek (a Gázai övezetben), az népirtás, történelmi katasztrófa”.

Hozzátette, hogy az izraeliek „éjt nappallá téve ártatlan embereket támadnak, ezek a (palesztin) férfiak, nők és gyerekek magukat és csekélyke vagyonukat védelmezik, az amerikaiak és európaiak azt akarják, hogy ezt is elvegyék tőlük...”.

Izrael július 8-án indított hadműveletet azzal a céllal, hogy véget vessen a Gázai övezetből indított, a Hamász radikális szervezet és szövetségesei által kezdeményezett rakétacsapásoknak.