2024. május 4., szombat

Több mint kétezer látogató

Mindenki talált magának való programot az idei kishegyesi Anna-napokon

Kishegyesen a búcsú az az ünnep, amikor hazajönnek az elszármazott falubeliek, a családok meghívják a rokonságot, barátokat és élettel telik meg a település. Idén a helyi közösség öt napos programsorozatot szervezett a Szent Anna-napi templombúcsú köré. Sándor István fő szervezőtől megtudtuk, hogy igyekeztek úgy kialakítani a programot, hogy mindenki találjon az ízlésének való szórakozást.

– Az Anna-napok ideje alatt szinte megkétszereződik a falu lakossága, mert nagyon sokan vendégeket fogadnak. Erre az alkalomra a helyi közösség szeretett volna egy olyan hazaváró rendezvénysorozatot létrehozni, amely nemcsak búcsú napján, hanem egészen héten tartalmas szórakozást biztosít a Kishegyesre látogató vendégeknek és a hegyesieknek. Széles skálán mozogtak a rendezvények, az volt a célunk, hogy mindenki találjon magának való történést. Lovasfelvonulás, Tanyaszínház, operett, koncertek, főzőverseny, csak hogy néhányat említsek a programok közül – számolt be Sándor.

A rendezvénysorozat legmozgalmasabb napja vasárnap volt, a búcsú napja.

– Az alapján alakítottuk ki a koncepciót, hogy a vasárnapi ebéd után az emberek lejönnek a búcsúba. Három órától lovasfelvonulás zajlott a Fő utcán, az Endukas Lovas Egyesület szervezésében. Ez egy csikós bemutatóval zárult a körforgalomnál, amit két fiatal adai lovas tartott. Erre az eseményre nagyon sokan eljöttek, sokkal többen, mint amennyire számítottunk. A lovasprogramot templomkoncert követte, amit Csőke András szervezett és hegyesi származású, tehetséges fiatal zenészek léptek fel. A szabadkai fúvós zenekar már tavaly is nagy sikert aratott, most a színház előtti téren léptek fel a templomkoncert után. Zárórendezvény az Anna-napi mulatság lett volna a fürdőben, ami nagyon jól kezdődött, de sajnos az eső félbeszakította. Emiatt kárpótolni fogjuk a kishegyesieket, a mulatságot egy későbbi időpontban, valószínűleg augusztus 20-án fogjuk megtartani. Fontos tudni, hogy a programokat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy ne ütközzenek egymással és több helyszínen legyenek. Volt esemény a körforgalomnál, a templomban, a színháznál, a fürdőben, úgyhogy vasárnap délután teljesen megtelt a központ emberekkel – mondta a fő szervező, majd beszámolt a rendezvénysorozat két újdonságról is. Az egyik a már említett lovasfelvonulás volt, a másik pedig az Anna-napi nyugdíjasbál. Ezt a nyugdíjasok egyesületének Dália kézimunkacsoportja szervezte, 70–80 résztvevője volt és a legidősebb generációknak nyújtott tartalmas szórakozást.

A fő szervező megítélése szerint az idei Anna-napok igen sikeresek voltak, az öt nap alatt a különböző programokat több, mint 2 ezer ember látta. Amint már említettük, az Anna-napi rendezvénysorozat fő szervezője a kishegyesi helyi közösség volt, együttműködő partnerek voltak: a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a Kecsketenyésztők Községi Egyesülete, Utasi Szabolcs és a Kovács Károly, dr. Szőke Anna, Csőke András, Nagy Farkas István, a Buga Pizzéria, a Kishegyesi Nyugdíjas Egyesület és az egyesület Dália kézimunkacsoportja. A rendezvénysorozatot a helyi közösség költségvetéséből pénzelték, de anyagi támogatást nyújtott Kishegyes község önkormányzata, a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács.