2024. május 3., péntek

Öntözőberendezés újabb ezerhatszáz hektáron

A tartományi mezőgazdasági titkárság 76 termelővel írt alá szerződést a megvásárolt öntözőberendezések költségeinek társfinanszírozására

Öntözési rendszerek társfinanszírozásáról szóló szerződéseket írt alá tegnap Újvidéken Branislav Bugarski megbízott tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár. A tartományi titkárság támogatásának összértéke 50 millió dinár, ennek köszönhetően 1643 hektárnyi termőföldön sikerül majd alacsonyabb költségen kihelyezni az öntözőrendszereket. Mint ismeretes, a tartomány a korábban megvásárolt öntözőberendezések árának társfinanszírozásában vállal segítséget. Ezúttal 76 sikeresen pályázó gazdát támogatott.

– Az idén a tartományi mezőgazdasági titkárság több mint 274 millió dinárt irányozott elő öntözőrendszerek vásárlására, ebből 167 millió dinárt már a titkárság befizetett 226 vajdasági gazda számlájára. A tartományi kormány és a tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság azon munkálkodik, hogy támogatásai révén versenyképessé tegye a vajdasági földműveseket. A tartományi titkárság pályázatain a földművesek öntözőrendszerek, jégvédelmi hálók, fóliasátrak társfinanszírozására jelentkezhetnek. De nem feledkezünk meg az állattenyésztőkről, a mezőgazdasági feldolgozóiparban tevékenykedő és az idős háztartásokról sem – mondta Bugarski.

Milan Zarić Bácsföldváron bejegyzett mezőgazdasági termelő.
– Tavasszal pályáztam a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alapnál öntözési rendszer beszerzésére. Kellemesen meglepődtem, mivel minden gyorsan lezajlott és megkaptam ezt a támogatást is. A mostani esők miatt nincs rá szükségem, de biztos vagyok benne, hogy hasznát veszem, ha nem idén, akkor jövőre – nyilatkozta Zarić.
A gabona- és konyhakerti vetemények termesztésével foglalkozó moholi Moravić Stevan elmondta, hogy a tartomány segítsége nagyon sokat jelent, de nem csak a csapadékban szűkös években.

Zoran Miroslav Pankalić kevevári (kovini) gazda szerint is a tartomány segítsége nagyon sokat jelent. Ő többnyire konyhakerti növények termesztésével, emellett gabonatermesztéssel is foglalkozik. A tartományi titkárság a szükséges öntözőrendszer beszerzési költségének 50 százalékát fizeti ki adó nélkül – mondta Pankalić.