2024. május 1., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Élet szurkolók nélkül

A Fradi-drukkerek az elnök és a mutatott játék után a labdarúgókra is dühösek lehetnek

A nyolcvanas években alig várta a család, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetségben megtartsák az aktuális évad NB I.-es sorsolását. Jött a Népsport, elővettük a naptárat, és próbáltuk belőni az időpontokat és a helyszíneket. Az természetes volt, hogy ha a Ferencváros valahol a környékünkön játszott, akkor elmentünk a meccsre, vidéki gyerekként így járhattam Veszprémben, Siófokon, Dunaújvárosban, sőt, jóval később még az akasztói Stadler-stadionban is. De minden évben egyszer elutaztunk Budapestre az Üllői útra is, korán érkeztünk, jegyet, szotyit és tökmagot vettünk, és vártuk a mérkőzést.

A hőskor elmúlt, a Fradinak új, megnyitásra váró stadionja van, és ha akadnak még romantikus lelkületű harmincas, negyvenes, ötvenes vidéki szurkolók, akkor azok a fent vázolt programot nem ejthetik meg ilyen könnyen. A belépéshez szurkolói kártya, ahhoz vénalenyomat és fotó kell – mindez személyes jelenlétet és pénzt igényel.

Nem véletlen, hogy tüntetnek a szurkolói csoportok, no nem a vidéki kisnyugdíjasok meccsre járása, sokkal inkább az ujj- vagy tenyérnyomatból generált biometrikus kód miatt. Magyar Balázs, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének elnöke kijelentette, amíg a klub nem változtat ezen a döntésén, addig a szurkolói csoportok egyik tagja sem teszi majd be a lábát az új arénába. (Az MLSZ közben bejelentette, szeptember 15-e után mindenhol kötelező bevezetni a szurkolói kártyás beléptetést, kíváncsian várjuk, ezt hogyan sikerül megoldani.)

A játékosok közben csendesen demonstráltak: a Rijeka elleni Európa-liga-mérkőzésen a horvátok vezető gólját követően a drukkerek kivonultak a lelátóról, a Kecskemét elleni vasárnapi bajnokin pedig Kubatov Gábor elnököt szidták. A labdarúgók a 3:1-es győzelem után csak a felezővonalról intettek, de nem mentek oda pacsizni, ahogy ez évek óta divat, cselekedetük üzenete állítólag annyi volt, hogy nem kérnek a szurkolói terrorból.

Pedig végre jól játszott az együttes, Thomas Doll a négy európai kupameccsből levonta azt a tanulságot, amit már egy hete mi is megírtunk: Benjamin Lauth nem egy Romario, azaz nyugodtan le lehet ültetni a kispadra is, ha nem játszik jól. A német válogatott csatár helyén Böde Dániel kezdett, és mesterhármast ért el.

A bajnok Debrecen egy 1:1-es döntetlennel kezdett Nyíregyházán, de nem rossz eredmény ez egy olyan tartalékos csapattól, amely a kezdőben csak Zsidai Lászlót tartotta meg a BATE Boriszov elleni Bajnokok Ligája-selejtezőre.

Kérdés, hogy ezt a taktikát alkalmazza-e ismét Kondás Elemér vezetőedző, a jövő keddi, fehéroroszországi visszavágó miatt ugyanis szombatról péntekre előre hozta bajnokiját a Loki. De lehet, hogy ennyire tartalékosan nem mer majd felállni az MTK vendégeként: a fővárosiak ugyanis szombaton egy váratlan, 4:0-s vereséggel lepték meg a Pécs új edzőjét, Véber Györgyöt.

A Videoton Juhász Roland duplájának köszönhetően 3:0-ra győzött a Pápa ellen, a hét végén megyei rangadón a Dunaújvároshoz utaznak a fehérváriak, és már számíthatnak a frissen szerződtetett tizenegyszeres válogatott csatár, Feczesin Róbert szolgálatára is. Az újoncnak kell is a javítás, hiszen egy szintén 3:0-s pofonba futott bele a Honvéd vendégeként. A Győr a Göteborg után a Pakstól is kikapott, ráadásul már biztosan nem játszik az idei NB I.-ben Kalmár Zsolt sem, az U19-es válogatott csapatkapitányát ugyanis öt évre a német másodosztályú Leipzig szerződtette.

A 2. forduló programja

Augusztus 1., péntek: Puskás Akadémia–Pécs (19 óra), MTK–Debrecen (20.30)

Augusztus 2., szombat: Dunaújváros–Videoton (16.30), Kecskemét–Haladás (18.30), Nyíregyháza–Paks (18.30)

Augusztus 3., vasárnap: Pápa–Ferencváros (16.30), Győr–Honvéd (18.30), Újpest–Diósgyőr (20.30)