2024. május 4., szombat

Mester és tanítványai Topolyán

Augusztus 15-én Topolyán is megnyílt a Barcsay mester és tanítványai a Délvidéken című vándorkiállítás. A szervező a szabadkai Aracs folyóirat és a szentendrei Barcsay Alapítvány; a topolyai Art Galleryben megnyílt tárlat a szabadkai és a zentai után a harmadik itt, a Vajdaságban.

A megnyitón dr. Feledy Tamás művészetkritikus és Kónya Ferenc, a Barcsay Alapítvány elnöke szólt a közönséghez. Feledy elmondta, hogy az itt kiállításra kerülő alkotások, amelyek Barcsay Jenő és tanítványai, Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás keze munkáját dicsérik, mára a művészettörténet részét képezik, és egy olyan hagyományt képviselnek, amelyre a ma alkotói tudnak építkezni a 21. század szétesőfélben lévő művészeti miliőjében, amikor a média szétzilálja a hagyományos gyökereket. Arról is beszélt, hogy Barcsay élete a 20. század művészeti csodája, hisz egy nem hétköznapi intellektuális utat járt be, az anatómiailag precíz ábrázolásmódtól egy filozofikus, meditatív, geometrikus formanyelvig. Ezzel kapcsolatban érdekes megfigyelni, hogy a vele együtt a kiállításon szereplő tanítványok is mind az utóbbi, nonfiguratív, geometrikus ábrázolásmódot követték és követik. Kónya Ferenc elmondta, hogy felesége révén rokoni kapcsolatban volt Barcsayval. Beszélt a szellemi hagyaték ápolásának fontosságáról, és megtudtuk azt is, hogy a vándorkiállítás 2010-ben a Duna tv műsorával indult, és a topolyai már a huszonharmadik állomása, innen egyenesen a Felvidék felé veszi az útját, onnan pedig tovább magyarországi és erdélyi településekre.

A megnyitó befejezéseképpen Kónya átadott egy Barcsay-könyvcsomagot a topolyai Népkönyvtár igazgatójának, Náray Évának, akitől megtudtuk, hogy Barcsay Művészeti anatómia című könyve a mái napig megkerülhetetlen az újvidéki Művészeti Akadémia képzőművész-hallgatói számára. A kiállítás szeptember 12-ig látogatható a Kray-kastély földszinti kiállítótermében.