2024. május 6., hétfő

Elkészül a Vergődő madár másolata

Az önkormányzat kiírta a versenypályázatot – Az eredeti szobrot tavaly októberben lopták el ismeretlen tettesek

A szabadkai önkormányzat kiírta a Vergődő madár szobrának kidolgozására vonatkozó versenypályázatot. Az ajánlatokat augusztus 27-ig várják. A szobrot 2013 októberében lopták el még ma is ismeretlen tettesek.

A szabadkai Zentai úti temetőben minden évben a Vergődő madár emlékműnél emlékeznek meg az 1944/1945 telén kivégzettekről. A temető 44-es parcelláján azon a télen 852, 12 és 80 év közötti, magyar, horvát, szerb, német, zsidó nemzetiségű embert végeztek ki. A szabadkai Antal-öntödében elkészült szobor Kalmár Ferenc szobrászművész alkotása volt.

A bronz szobor egyébként 350 kilogrammot nyomott. Azt követően, hogy tavaly október végén munkacsoport alakult a szobor eltulajdonítóinak felderítésére, több mint fél év után arra a megállapításra jutott a rendőrség, hogy a tettesek elfogása tulajdonképpen lehetetlen feladat, hiszen a szobrot szinte minden bizonnyal beolvasztották. A rendőrség nagy értékű lopás és sírgyalázás bűntettének alapos gyanújával nyomozott.

A lopást elítélte az akkori belügyminiszter, Ivica Dačić is, a VMSZ elnöke pedig akkor kiemelte, ez a tett nem egyszerű lopás, s veszélyeztetheti a magyar–szerb megbékélést is.

Maglai Jenő polgármester szerint miután felállították az új szobrot, a helyet kerítéssel, külön kivilágítással és kamerarendszerrel igyekeznek majd megóvni.

A mostani versenypályázat becsült összege 1 millió 83 ezer dinár adó nélkül.

A jelentkezőnek el kell készítenie a Vergődő madár gipszformáját az ellopott szobor mintájára, majd azt bronzból kiönteni, eltávolítani a jelenlegi talapzatot, újat készíteni és az új, ám az eredetivel teljesen egyező szobrot elhelyezni.

A pályázat augusztus 27-étől él, végleges döntést pedig 10 nappal később hoznak. A fő kritérium a pályázatok megválasztásánál a kivitelezés összege lesz, vagyis a legkedvezőbb ajánlat élvez majd előnyt.

A szerződéskötést követően a kivitelezőnek 45 nap áll majd a rendelkezésére, hogy a szobrot elkészítse.