2024. május 3., péntek

Az égig érő burgonyabokor alatt

Harmadszor szerveztek Krumplifesztivált Topolyán

A földialmának, csucsorkának, kolompérnak, csicsókának, pityókának, ismertebb nevén a burgonyának, vagyis a krumplinak nevezett őszi terményünknek jutott főszerep augusztus 16-án, szombaton, amikor a topolyai tájház udvara benépesült olyan vállalkozó kedvű felnőttekkel és gyermekekkel, akik a topolyai Művelődési Ház által harmadízben megrendezett Krumplifesztivál programjában részt kívántak venni.
A közkedvelt zöldségfélénket népszerűsítő, felnőtt- és gyerekprogramokban bővelkedő rendezvényen 10-től 13 óráig versenyprogramok voltak, 13 órától következett az eredményhirdetés, a díjkiosztás, majd az ebéd. A felnőttek három versenyszámában: a krumplipucolásban, a krumplipaprikás-főző versenyben és a Játék és muzsika 3 percben elnevezésű vetélkedőben kilenc csapat mérte össze tudását, ügyességét, mintegy húsz gyermek pedig aktívan bekapcsolódott az alkalmi készségfejlesztő és kellemes kikapcsolódást nyújtó, Fekete Edit óvónő koordinálta játékokba. A III. Krumplifesztiválról és menetéről az ötletgazdától és szervezőtől érdeklődtünk. A Művelődési Ház vezetője, Csípe Tímea mindenekelőtt arra tért ki, hogy a tájházban zajló rendezvényeik, így a krumplifesztivál esetében is fő szempont, hogy a program kortalan és családias jellegű legyen. Feltöltődést nyújtson, és az idősebbeket, a középkorosztály képviselőit, valamint a gyermekeket is egyaránt megszólítsa. Kiemelte, ahogy tavaszi-nyári rendezvényeik zömét, úgy e fesztivált is a Szekeres László Alapítvány támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. címén.
– Örömünkre szolgál – jegyezte meg Csípe Tímea –, hogy nem csak a benevezettek vannak jelen a fesztiválon, érdeklődők is be-betérnek a rendezvény helyszínére. Bízom benne, a jövőben kedvet kapnak ahhoz is, hogy csatlakozzanak.
A Játék és muzsika 3 percben versenyfeladat követelményeit a versenyzőknek és az érdeklődő újságíróknak is a helyszínen ismertették a szervezők, közülük Kelemen Zsolt:
– A tavalyi évben, a Játék és muzsika öt percben mintájára találtuk ki a játékot, kedvező fogadtatása okán az idén is a versenyprogramok sorába emeltük. Tavaly, ahogy ezúttal is, kérdéseket tettünk fel a csapatoknak, amelyekre választ vártunk. A válaszokat értékeltük, pontoztuk. Mindez természetesen a végeredményt is befolyásolta. Az idén a Véka zenekar tagjai, az adai Polyák Dániel prímás és Varga Balázs bőgős látogattak el hozzánk, akik a vetélkedés során, majd azt követően is közreműködtek – nyilatkozta Kelemen.
A gyermekprogramokról Fekete Edit, a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény óvónője nyilatkozott:
– A Művelődési Ház felkérésére jöttem, hogy a gyermek résztvevőkkel foglalkozzam. Úgy válogattam a játékokat, hogy a jelenlévők személyiségét és képességeit egyaránt tudjam fejleszteni. Nagymozgásos játékokat válogattam, amely labdajátékoknál a labdát krumpli helyettesítette. Kézügyesség-fejlesztésre is fordítottunk figyelmet, mindenekelőtt a krumplinyomdázásnak volt nagy sikere. A kézművességi rész témája az Égig érő burgonyabokor volt. Az alkotás csoportmunkaként született meg, a gyermekek a bokor leveit formálták – informálta lapunkat Fekete Edit. A gyermekek mindegyikét édességgel jutalmazták szolgalmukért, nyolcukat: Dávidot, Rebekát, Andrist, Margót, Tomit, Tamást, Lénát és Krisztinát külön kiemelték igyekezetükért.
A krumplipucoló versenyszámban a Nefelejcs kézimunkacsoportból „verbuválódott” csapat jeleskedett, őket a rangsorban a Csipet Csapat követte, a harmadik helyezett pedig Kelemenék csapata lett. A zenei versengésben első lett a Nefelejcs, a második az Etno csapata, a harmadik pedig az Egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska elnevezésű csapat. Összesítésben a sorrend a következőképpen alakult: első helyezett lett Bánovék csapata, a második a Nefelejcs, a harmadik pedig az Etno.