2024. május 8., szerda

A Petőfi Sándor utca bal oldalán

Bolyongás, virtuális séta térben és időben Topolyán – A topolyai Művelődési Ház készülő kiállításanyagáról

Topolya város egykori, Petőfi Sándorról elnevezett utcájának bal oldalán, a mai Szent Száva utcában, az 1912-es telekkönyvi adatok szerint a Morvai család lakóhelyén, a mai tájház épületében nyílik meg augusztus 29-én a Bolyongó című kiállítás. Jóvoltából a Művelődési Ház virtuális sétára invitál térben és időben az egykori Topolyán. A múltidézést valamikori utcanévtáblák, régi felvételek, térképrészletek segítik majd.
Július elejéig élt a Művelődési Ház felhívása, amely bolyongásra szólított fel az egykori Topolya utcáin. 2013-ban kulturális intézményünknek ajánlották fel, a tájházban helyet kapott az a mintegy százdarabos magángyűjtemény, amely egykor használatos topolyai utcanévtáblákat tartalmaz. E polgári felajánlás adta az ötletet, hogy a tárgyakat kiállítás keretében be is mutassák. Ám nem csupán magukat a táblákat kívánták ismertetni, hanem társítani szerették volna olyan vendéglátó-ipari létesítményekről, iparosműhelyekről való fotók bemutatásával, amelyek térben így pontosan behatárolhatók lesznek. Nemcsak a Fő utcáról vártak jellemző épülettel rendelkező utcarészleteket ábrázoló felvételeket, hanem kisebb utcákról készülteket is, amelyekben álltak ismert, a környéket meghatározó építmények. Az 1930-as és az 1970-es évek közötti időszakból származó fotókat kértek Bolyongó című tárlatuk életre hívásához. Mintegy 30 magángyűjteményből kb. 400 fénykép érkezett a felhívás megjelentetőihez. A nagyjából 20 utcanévtáblát és a hozzá kapcsolódó 120 fotót felvonultató kiállítást a topolyai tájház fészerében augusztus 29-én 18 órakor nyitják meg. Október 10-éig él a tárlat, kísérőrendezvények mellett.
– Sikerrel pályáztunk a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal május 31-éig élő, a magyarországi és határon túli magyar közművelődési programok 2014. évi támogatására kiírt, Településidentitás – Bemutatom lakóhelyen témában megjelentetett pályázatán. 300 000 forintos vissza nem térítendő támogatásban részesültünk, amelyet e kiállítás anyagának rendezésére és kísérőrendezvények szervezésére fordítunk. Többek között 120 régi fotó digitalizálására és A4-es formátumban való előhívatására, a Topolyai Helytörténeti Levéltárban található térképrészletek, továbbá egy 1912-es kiadású, Topolya község utcáinak és tereinek szabályozására vonatkozó kimutatás elnevezésű kiadványból történő dokumentumanyag nyomdai előkészítésére, egyéb felmerülő nyomdai költségekre. A felsoroltakon kívül olyan előadók tiszteletdíjára, akik néprajzi, helytörténeti és történelmi előadásaikon keresztül az ősz folyamán, míg a tárlat él, a helyszínen az érdeklőknek még teljesebb képet segítenek formálni egykori lakóhelyükről. Szeptember 4-én mgr. Pastyik László értekezik majd Séta a Petőfi Sándor utcán címmel, szeptember 11-én Kisimre Szerda Anna tart néprajzi előadást a Kodály Zoltán MMK tagjai közreműködésével, 18-án Nagy Tibor látogat el a kiállítás helyszínére előadóként. Nemcsak a felnőtt lakosság figyelmét kívánjuk azonban ráirányítani aktuális kiállításunk témájára, Gazsó Hargita múzeumpedagógus koordinálásával játszóházak is lesznek majd. A kiállítás helyszínén üzenőfalat állítunk, ahová a látogatók feljegyezhetik benyomásaikat, megjegyzéseiket, számunkra is hasznosítható, akár korábban nem ismeretes információkkal egyetemben – nyilatkozta lapunknak Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója.