2024. május 6., hétfő
LABDARÚGÁS

A komoly konkurencia és a munka a siker kulcsa

Júliusban jelentős változás történt a hajdújárási Takács Tamás életében, elvégre a magyar másodosztályban szereplő Szigetszentmiklós csapatából az NB I. egyik legjobb együtteséhez, a Diósgyőrhöz szerződött. A múlt héten Takács jó apropóval szolgált, hogy felkeressük: hét közben a Vasas elleni 3:0-s kupagyőzelem során csapata harmadik gólját lőtte, hétvégén pedig a Kecskemét elleni hazai bajnokin a bírói ráadásában győztes találatot szerzett – mindkétszer csereként küldte őt pályára Tomislav Sivić vezetőedző.

A második fordulóban, az Újpest elleni, idegenbeli 1:1-re végződő meccsen gólpasszt adott. Csak a Krasznodar ellen 8:1-es összesítéssel elvesztett Európa-liga-párharc visszavágóján (0:3) és a Haladás elleni bajnokin (3:0) kapott kezdőként lehetőséget, ennek ellenére bizonyította, hasznára lehet csapatának. Biztató, hogy minden bajnokin és kupameccsen szerephez jutott, mintha Sivić afféle dzsókerként kezelné. A Diósgyőr négy forduló után 10 pontjával harmadik az NB I. tabelláján, nagy célokkal vágott neki az idénynek, Takács szerint mind a kupában, mind a pontvadászatban a legjobbak közé szeretnék magukat küzdeni.

Az előző idényt még a másodosztályban töltötted. Hogyan kerültél a NB I. egyik élcsapatához?

– Ez egy hosszú történet. Voltak más megkereséseim is, több csapattal is tárgyaltam. Nekem azonban tetszett az érdeklődés, a megkeresés a diósgyőriek részéről, sikerült is megegyeznünk, így kerültem Diósgyőrbe, aminek nagyon örülök.

Mennyire sikerült a beilleszkedés?

– A beilleszkedéssel nem volt problémám. Ismertem már jó pár játékost korábbról, vagy játszottunk együtt, vagy egymás ellen. Az összeszokás jól zajlott, remélem, hogy gyorsan felveszem a ritmust, de úgy érzem, hogy ez is alakulóban van. Jó lenne minél több gólt szerezni, és folytatni azt a szériát, amit elkezdtünk.

Nagy különbséggel estetek ki a Krasznodar ellen az európai kupaporondról. Ekkora a különbség az orosz és a magyar klubfutball között?

– Egy nagyon nagy csapatról beszélünk, amelyet remekül összeraktak, rendkívül nehéz ellenfél volt. Lehet, hogy az eredménybeli különbség kicsit túlzó, de azért nekünk nem volt túl nagy tapasztalatunk az Európa-ligában, ez is közrejátszott a kiesésben. Szeretnénk ezen minél előbb változtatni, ezt az eredményt viszont lehet ennek a számlájára is írni. Most láthattuk csak igazán, hogy milyen is valójában az európai futball. Kíváncsian várom, hogy meddig tart a menetelésük, mert egy fenomenális csapatot ismerhettünk meg, amely szinte bármelyik ellenfelét megizzaszthatja.

Az egyik legérdekesebb figurája a magyar futballéletnek az edződ, Tomislav Sivić. Róla mi a véleményed?

– Mondhatjuk, hogy az ő kérése volt, hogy Diósgyőrbe szerződjek. Szerencsére jól kijövünk. Nagyon keményen dolgozunk, nekem volt egy kis hátrányom a többiekhez viszonyítva, amit a szakmai stáb segítségével sikerült orvosolni, és utolérni a csapattársakat. Diósgyőrben rendkívül komoly munka folyik, aminek meg is látszik az eredménye. Nagyon jó csapatot raktak össze, a felkészülésünk is jól sikerült érzésem szerint, remélem, hogy haladunk tovább a megkezdett úton.

A múlt hét remekül sikerült, hét közben megszerezted első gólod a Diósgyőrben kupameccsen, majd győztes gólt lőttél a bajnokságban a hétvégén. Leesett az a bizonyos kő a szívedről?

– Úgy néz ki, hogy valamiért az első gólt a legnehezebb berúgni, de miután sikerül megszerezni ezt a találatot, akkor jön a többi is, ahogyan ez esetemben is történt. Már a bajnokság első fordulójában megvoltak a helyzeteim, de ezekkel nem tudtam élni. A kupameccsig és a negyedik fordulóig kellett várni a gólokra, de utólag visszagondolva nem bánom, mert azt a meccset is megnyertük, amelyiken kimaradtak a helyzeteim, az első bajnoki gólom pedig győzelmet ért.

A Diósgyőr történetének legjobb idénykezdetét produkáltátok az első négy fordulóban. Mik az elvárások, a célok a klubnál?

– Minden porondon a maximumot akarjuk kihozni magunkból, de mivel az Európa-ligából kiestünk, most már a többi versenysorozatra koncentrálunk. Nagy céljaink vannak, a kupában is szeretnénk a végsőkig elmenni, és a bajnokságban is a lehető legtöbbet akarjuk elérni.

Te mit vársz el magadtól az idény során?

– Szerencsére eddig minden mérkőzésünkön szerephez jutottam, és azért is dolgozom, hogy minden edzésen bizonyítsam, hogy helyem van a csapatban, és szeretnék hasznára lenni az együttesnek. A bajnokságban már kezdőként is pályára léptem, a Haladás ellen, remélem, hogy továbbra is megkapom a bizalmat, és tudok majd vele élni. Maximális erőbevetéssel dolgozom, ahogy az egész csapat is, amelyben mindenkinek meg kell küzdenie a helyéért. Ez a komoly konkurencia az egyik alappillére a jó szereplésünknek.