2024. május 6., hétfő

Lázas iskolakezdési előkészületek

Egyelőre a hatodikos és hetedikes tankönyvcsomagok a leghiányosabbak, de a tervek szerint szeptemberre minden tankönyv megjelenik

Habár még javában tart az augusztus, máris nagy az érdeklődés a tankönyvek iránt a könyvesboltokban. Az igazi rohamra mégis szeptember elején lehet számítani. Idén is három havi részletfizetésre lehetett megrendelni a tankönyveket, némely iskolákban szervezetten, míg más esetben a szülők érdeklődtek a megjelenő tankönyvek iránt. A szabadkai Danilo Kiš Városi Könyvesboltban járva megtudhattuk, hogy a legtöbb tankönyv egyelőre a hatodikos csomagból hiányzik. Nincs még magyar gyakorlófüzet, biológia, fizika és szerb tankönyv. Hiányzik továbbá a Klett Kiadó történelemkönyve, ez azokat az iskolákat érinti, amelyekben nem a Tartományi Tankönyvkiadó Intézet történelemkönyvét használják, utóbbi ugyanis megjelent. A hetedik osztályos tankönyvcsomag is egyelőre hézagos. Nincs elég francia tankönyv, hiányoznak a földrajz és a műszaki oktatás tankönyvei, valamint a fizika feladatgyűjtemény. Hiányzik még az ötödikes magyar olvasókönyv, de a napokban megjelent és hamarosan meg is érkezik a könyvesboltba. A többi osztály tankönyvcsomagjai, úgy tudni, teljesek. Mint hallottuk, más hiányzó tankönyvek esetében is napok kérdése a megjelenésük vagy megérkezésük. A tervek szerint a hónap végéig az összes tankönyv megjelenik.

Sok szülő a használt könyvek mellett dönt, ezeket az előző generációktól veszik át, habár nem minden esetben felelnek meg a régi tankönyvek, nem beszélve a feladatgyűjteményekről, amelyek akkor válnak használhatatlanná, ha már ki lettek töltve és a tanár így nem fogadja el. Sajnos olyan is előfordul, hogy ez már tanévkezdéskor derül ki.

A magyar középiskolások számára továbbra is problémás a tankönyvek beszerzése, némely tantárgyaknál még a kilencvenes évek végén kiadottakat használják. Megjelent ugyanakkor a magyar diákok számára egy teljesen új szerb könyv és a munkafüzet, amely szintén napokon belül érkezik meg.

Ami a könyvek árát illeti, nem drágultak meg jelentősen, egy tankönyv ára megközelítőleg hatszáz–hétszáz dinár, a feladatgyűjteményé valamivel kevesebb.

Az iskolai felszerelések vásárlása is javában zajlik. Egyes üzletek már augusztus közepétől emlékeztetnek a közelgő új tanévre. Azóta iskolatáskahegyek várják a tanulókat és szüleiket. A táskákon idén is dominálnak a Marvel-hősök és a Disney-karakterek. Áruk változó, egyszerűbbekre némi szerencsével ezer dinárért vagy olcsóbban is ráfuthatunk, de egy tetszetősebb darab ezerötszáz vagy kétezer dinár körül van, a menőbbek pedig akár háromtól-ötezerig. A tolltartóknál hasonló a helyzet, az egyszerűbb henger alakúak ára százötven vagy kétszáz dinár, míg a teli szétnyithatósak hétszáz és ezer dinárba kerülnek. A filcek ára attól függ, hogy vékonyak vagy vastagok és egy doboz hányféle színt tartalmaz. Ezek nyolcvan dinártól megközelítőleg hatszázig terjednek. A vízfestékek ára 150–200, míg a temperáé 200–300. A füzetek árát a mérete, a vastagsága és a fedele szabja meg. Egyszerű kis formátumú, vékony, puha fedelű füzetre tíz dinárért is ráfuthatunk, míg a vastagabbak negyven és hetven dinárba kerül. A nagy formátumú füzetek akár kétszáz dinárba is kerülhetnek.

A tanszerüzletek mellett a nagy bevásárlóközpontok, a kínai üzletek és a piacok is bővelkedhetnek iskolai felszerelésekben. Érdemes tehát többfelé körülnézni.