2024. május 5., vasárnap

Felépült Szabadkán az Etnopolis

Pénteken 20 órakor lesz a 13. Interetno fesztivál hivatalos megnyitója, de már csütörtökön is műsorok várták az érdeklődőket

Habár az Interetno fesztivál pénteken kezdődik el hivatalosan, csütörtökön a nulladik napon is programok zajlottak. A szabadkai városháza köré tehát felépült az Etnopolis annak ellenére is, hogy az esőfelhők ádáz harcot vívtak a napsütéssel, és a hőmérséklet sem volt nyárra jellemző.

A kirakodóvásáron már csütörtök déltől böngészhettek az érdeklődők és régi mesterségekkel is megismerkedhettek. Ezek a bemutatók idén is végigkísérik a fesztivált. Délután 4 órakor az Aranykapu játszóház is megnyitotta kapuit. A gyerekek itt rendkívül kreatív készítéstechnikákat sajátíthatnak el, megtanulhatják, hogyan csináljanak hűtőmágnest, legyezőket, faldíszeket, bábokat, fagylaltot szalvétagalacsinokból, hajdíszt filcből, karkötőt és kulcstartót bőrből, halakat tojástartóból és sógyurmából, de festhetnek mesebeli csigákat is. A játszóházban a többi napon is 16 órakor kezdődnek a foglalkozások, de a gyerekeket más programok is várják, például ma 17 órától Bakos Árpád tart számukra hangszerbemutatót, míg 18 órától a Crystal táncstúdió növendékei lépnek fel. A többi napon is tartalmas délutáni programokra számíthatnak, kisebbek és nagyobbak egyaránt, a Kedvcsinálók társulat interaktív gólyalábas vásári műsort tart, a Csizmás kandúr – barokk bábjátékot Kálló Földi Lilla és Kálló Béla játsszák el, papírszínház előadás lesz, a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület vitézi bemutatót tart, az Aranygyapjú Társulat pedig előadja a Rúzsa Sándor – az alföldi betyár című zenés bábjátékot.

A borutca, illetve a világzenei kis színpad is  csütörtökön nyílt meg. A borkóstolók mellett persze a jó zene sem marad el. A tegnapi nap az Etnokoré volt, ma 18.30-tól a Juhász zenekar lép fel, de más napokon is sor kerül koncertekre a nagyszínpadon is. Szombaton a Romungro Gipsy Band zenél, vasárnap Palya Bea és új zenekara mutatja be A NŐ projektet, hétfőn pedig a Karaván família fellépése lesz. Ezek a koncertek 21.30-kor kezdődnek.

Az Interetno elmaradhatatlan része a tánc, csütörtökön a Népkör MMK Róna táncegyüttese Palicson lépett fel, mától pedig Szabadkán a nagyszínpadon kezdetét veszi a külföldi tánccsoportok bemutatkozása. Idén is szemet gyönyörködtető táncpanorámára számíthat az Interetno fesztivál közönsége. Szerbiai, magyarországi és romániai tánccsoportok mellett Macedóniából, Lettországból, Észak-Ciprusról és Costa Ricából is érkeznek táncosok. Holnap 19 órakor kezdődik a táncpanoráma, szombaton 20 órától együtt lép fel Magyarország és Románia táncegyüttese, míg hétfőn ismét 19-től lesz a táncműsor. A zárónapon, azaz kedden, a Szent Teréz Székesegyházban, 18.30-tól sorra kerülő igeliturgia után, 19.30-tól felvonulnak a fesztivál résztvevői, 20 órától pedig a záróceremónia zajlik.

Az Interetno fesztivál idején a Népkör MMK fesztiválklubbot tart. Ma 23 órától a Chick Norris Band zenél, az elkövetkező napokban pedig nemzetek táncháza lesz, amikor is közvetlenebb hangulatban lehet megismerkedni a külföldi tánccsoportok tagjaival, akiktől egy-egy tánclépés is elleshető. Hétfőn ugyancsak 23 órától moldvai táncház zajlik a Szüvellő és Lippantós táncegyüttessel, a zárónapon pedig diszkó- és salsaest.

Sokszínű programot tartogat tehát az érdeklődők számára az idei Interetno fesztivál, amely mindemellett a barátkozásokra és nagy beszélgetésekre is remek alkalmat ad. Mindez akár finom falatok kíséretében és a környékbeli borászok termékeinek kóstolóival.