2024. május 1., szerda

Miért drágult meg a szemétdíj Zomborban?

A zombori városi tanács 5,5 százalékos díjemelést engedélyezett a minap a Čistoća Kommunális Közvállalatnak. Az új díjszabást augusztus hónaptól kezdve alkalmazzák.

A városi tanács azért döntött a díjemelés mellett, mert azt gyakorlatilag már jóváhagyta a városi képviselő-testület, amikor az év elején elfogadta a közvállalat munkatervét, és a Čistoćában az emelést beszámolva készítették el az idei pénzügyi tervet.

A közvállalat két hónappal ezelőtt kinevezett, megbízott igazgatóját, Nikola Pajićot kérdeztük a díjemelés okáról.

– Kinevezésem előtt is már tíz évet a Čistoća vezetőségében dolgoztam, és ez alatt az idő alatt mindig csupán a kiskereskedelmi árak és szolgáltatások tervezett emelkedésének arányában növeltük a díjszabásunkat, ami nem minden kommunális közvállalatban volt így. A várost ugyanis a vízellátás és távhő-szolgáltatás tekintetében nemzetközi szerződések kötelezik a szolgáltatás árának tekintetében is. Tavaly is az idénre tervezett 5,5 százalékos inflációval számoltunk, amit évi tervünk elfogadásával a vkt hitelesített is. A növelés összegéből nekünk havi 900 000 dinár folyik be, és erre azért van szükségünk, mert az év végéig négy új szemétszállító kamiont vásárolunk, és lízingelésüket, vagy a vásárlásukhoz szükséges hiteleket ebből a pluszbevételből finanszírozzuk, attól függően, mi lesz a kiírt versenytárgyalás eredménye. A négy új járművel megoldjuk a szemétkihordást a város teljes területén, tehát azon a hat településen is, amelyekben eddig ez a kérdés megoldatlan volt. Ezzel Szerbiában az első városok között leszünk, amelyek a falvakban is teljes mértékben rendezték a szemétkihordást, amivel óriási lépést tettek a környezetvédelem érdekében – nyilatkozta Pajić, majd hozzáfűzte, hogy a vállalat városi támogatás nélkül működik, kinnlevőségeit 90 százalékban behajtja, kötelezettségeit időben kifizeti.

A városban augusztus elsejétől szemétkihordási díj fejében 4,22 dinárt kell fizetni a lakóterület négyzetmétere után, a falvakban pedig havi szinten 182,77 dinártól 443 dinárig terjedő összeget kérnek a hulladék elszállításáért, attól függően, hogy havi hány alkalommal kerül erre sor, illetve, hogy hányan élnek a háztartásban.