2024. május 3., péntek

Ukrán válság: Megállították az Oroszországból behatolt katonai járművek java részét

A fegyveres erők még a határ közelében megállították az Oroszországból tegnap Ukrajnába behatolt katonai konvoj zömét, a többit nyomon követik – közölte a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján. Andrij Liszenko szavai szerint „orosz katonák donyecki szeparatistáknak adva ki magukat” megkísérelték kiterjeszteni a fegyveres konfliktust Donyeck megye déli részére. A terület a fegyveres erők ellenőrzése alatt van. A szóvivő értesülései alapján tíz harckocsi, két páncélozott szállítójármű és két Ural teherautó hatolt be Ukrajna területére. A határőrség tüzet nyitott rájuk, és erősítést kért. Liszenko leszögezte: a páncélosokat feltétlenül ártalmatlanná teszik. Kiemelte továbbá, hogy a Novoazovszk és Mariupol közötti autóút, valamint Novoazovszk városa – amelynél a behatolás történt – jelenleg is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van. Moszkva azonal cáfolta a bahatolásról szóló hírt, nevetséges dezinformációnak nevezve azt.

Közben a dél-donyecki kikötőváros, Mariupol vezetése közölte, hogy a településen egyelőre nyugalom van, ám az óvóhelyeket teljes készültségbe helyezték. „Mariupolban elegendő létszámú fegyveres erő tartózkodik kellő mennyiségű katonai eszközzel ahhoz, hogy bármilyen támadást visszaverjenek” – hangoztatta Liszenko, megerősítette ugyanakkor, hogy jelenleg orosz területről lövik Novoazovszk városát.

A várostól északra fekvő Markino településnél még heves harcok folynak. Önkéntesek elmondása szerint a megye északi részéről szakadárok vonultak a településhez, valamint odaértek az Oroszországból behatolt harckocsik is, a zászlóalj szerint mintegy 30 jármű. Az RNBO  tájékoztatott továbbá arról, hogy az elmúlt 24 órában négy katona esett el és 31 sebesült meg ebben az övezetében.

Az ukrán erők közben megerősítették állásaikat Luhanszk északi részén. Noha a megyeszékhely jelentős része még a szakadárok kezén van, a város északi része felől az ukrán erők támadásokat indítanak, hogy onnan előrehaladva az egész várost ellenőrzésük alá vonják. Az előző éjjel Kijev szerint orosz területről 19-szer lőttek át a határon a Luhanszk megyei határőrökre. Hozzátette, hogy ismét észleltek orosz drónokat Luhanszk, illetve a Krími félszigettel szomszédos Herszon megyében. Ezen kívül egy csoport fegyveres behatolt Oroszországból Luhanszk megyébe Amvroszijivka térségében, ahol a határőrök tüzet nyitottak rájuk. A behatolók állítólag komoly veszteségeket szenvedtek, és visszavonultak orosz területre.

MOSZKVA ÚJABB HUMANITÁRIUS SEGÉLYSZÁLLÍTMÁNYT KÜLD

Kelet-Ukrajnának szánt újabb humanitárius segélyszállítmányt készít elő Oroszország – jelentette be tegnapi moszkvai sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter azt mondta, Moszkva diplomáciai jegyzékben értesítette erről a szándékáról Kijevet, részletesen felsorolva, mit kívánnak segélyként szállítani. Moszkva még ezen a héten el akarja juttatni a segélyszállítmányt Ukrajnába. Lavrov azt mondta: remélik, hogy az első konvoj engedélyeztetésekor felmerült minden félreértést figyelembe véve nem fordul elő többé hasonló mesterséges késedelem. Az újabb segélyszállítmányt ugyanazon az útvonalon kívánják eljuttatni, mint az előzőt.

A több mint kétszáz teherautóból álló orosz segélyszállító konvoj a múlt pénteken lépett be Ukrajnába, anélkül, hogy megvárta volna a helyi hatóságok végleges engedélyét. A szállítmányt Luhanszkban rakodták le, majd visszaindultak.

Lavrov azt is kijelentette, hogy Oroszország kész bármilyen formában egyeztetni az ukrajnai helyzetről. Azt mondta, hogy az úgynevezett normandiai négyek (Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország) képviselőinek tanácskozásán, illetve az Ukrajna, az Egyesült Államok és az EU, valamint Oroszország képviselőinek részvételével korábban Genfben tartott megbeszélésekhez hasonló formátumban is készen állnak az ukrán válság rendezését célzó tárgyalásokra.

Lavrov kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy találkozik-e külön is ma Minszkben Vlagyimir Putyin orosz elnök Petro Porosenko ukrán államfővel. Azt mondta, több kétoldalú találkozót is terveznek a fehérorosz fővárosban az oroszfehéroroszkazah vámunió állami vezetőinek fórumán, és ezekről később tájékoztatnak. A tanácskozáson jelen lesz az EU több magas rangú képviselője is. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a minszki oroszukrán államfői különtalálkozóval kapcsolatban nyilatkozva ugyancsak fenntartotta a bizonytalanságot. Azt mondta: „Nem zárjuk ki, hogy egy ilyen találkozó létrejöhet”.