2024. május 7., kedd

Nagy kihívás volt az óriási palacsinta elkészítése

Az adai Guinness-rekordkísérleten öt szakács sütötte összehangolt munkával a palacsintát

A hétvégén Adán Gali Zoltán és nemzetközi csapata sikeres gasztronómiai világrekord-kísérletét hajtott végre, mivel egy több mint háromszáz kilogrammos hortobágyi palacsintát készítettek el. A húszfős, magyarországi és szerbiai szakácsokból álló csapat 75 kilogramm pörköltként megfőzött darált húsból és 250 kilogramm palacsintából készítette el az óriási méretű, másfél méter széles hortobágyi palacsintát, amelyet Guinness-rekordként kívánnak bejegyeztetni. A harminchárom darab palacsinta sütését, rétegezését és a töltelék rákenését a magyarországi Amatőr Királyi Szakácsok Klubja és a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend ötfős szakácscsapata bonyolította le, mégpedig: Bojtor Tibor, Szabó Mária, Oravec József, Oravec János és Januskó Rózsika. Az előbbi két személy anyaországi, az utóbbi három viszont csantavéri. A szakácsok az óriási palacsintát másfél méteres palacsintasütőben, és ahhoz megfelelő gáztűzhelyen készítették el. A szakácsok sütéskor gázpörkölőt is használtak, a palacsinta tetejét azzal sütötték át. Egy személy edényből öntötte a  palacsintasütőre a palacsintatésztát, majd ketten-hárman simították el megfelelő vastagságúra. A megsült palacsintát rúdra csavarták, majd egy asztalra helyezték. A sütés végén a kész palacsintákat a palacsintasütőn rétegezték és töltötték meg a pörköltként elkészített darált hússal. A gasztronómiai egyesület titkára és a szakácscsapat tagja, Szabó Mária elmondta, hogy sokszor csináltak már nagyméretű palacsintát. Hiszen a különféle főzőversenyeken és más rendezvényeken, amelyeken részt vesznek, sok a gyerek, és ők nagyon szeretik a palacsintát. Ezért ha egy nagy palacsintát készítenek, akkor sok kis palacsinta lesz, amellyel meg tudják vendégelni a gyerekeket.

– A hortobágyi palacsinta elkészítése nagy kihívás. A tésztáját ugyanúgy kell elkészíteni, mint a hagyományos palacsintatésztát, amelyhez most egy kicsit több étolajat adunk, hogy ne ragadjon rá a palacsintasütőre – magyarázta sütés közben Szabó Mária. – A palacsinta mérete miatt viszont nagy kihívás a palacsintasütés. Hiszen nem mindegy, hogyan ég a gáz. Nem mindegy, hogyan van a sütőn elsimítva a palacsintatészta. Az sem mindegy, hogy milyen vastag a palacsintatészta, és hogyan sül. Nagy kihívás, hogy minden összhangban legyen, és végül jól sikerüljön elkészíteni az ételt – közölte a szakács.

A palacsintasütéshez a szakácsok rendelkezésére állt: 50 liter tej, 50 liter ásványvíz, 200 tojás, 5 liter olaj, 1 kilogramm só és 60 kilogramm liszt. Továbbá a darált húsos töltelék, amelyet a nemzetközi csapat másik része készített el.