2024. május 2., csütörtök

Szabadka én vagyok!

Többek között Bereczki Zoltán is koncertezik a városnapon

Az idén négynapos lesz a városnapi ünnepség, mely augusztus 29-től szeptember 1-ig tart majd. Mint Maglai Jenő polgármester elmondta, az ünnepség megszervezése kapcsán felmerült, hogy folytassák-e az előző évek hagyományát, s a városnap az idén is több napig, akár egy-két hétig is tartó rendezvénysorozat legyen, de úgy ítélték meg, erre nincs szükség, a programot inkább a hétvégére és szeptember 1-re koncentrálva állították össze.

– Azon is elgondolkodtunk, hogy a program koncepcióján változtassunk-e, mely évek óta szinte mindig ugyanaz, s úgy döntöttünk, az idén szeretnénk valami mást felkínálni a polgároknak, s szakítva a hagyományokkal a városnapot megpróbáljuk közel hozni az emberekhez. Azt szerettük volna elérni, hogy a város napja ne kizárólag a politikai elit, hanem a szabadkaiak napja legyen, s hogy a polgárok minél nagyobb számban bekapcsolódhassanak az ünnepségbe, hogy ne csak a közintézményeinket, hanem a közvállalatainkat is közelebb hozzuk az emberekhez, s a funkciót betöltő személyek együtt ünnepeljenek a polgárokkal. Ez egyben egy kísérlet is arra, hogy megpróbáljunk változtatni a városban uralkodó mentalitáson, hangulaton, ugyanis szerintem általános jelenség, hogy mindenki mindennel elégedetlen. Az interaktív eseményekkel éppen ezen a negatív energiájú miliőn szeretnénk változtatni, s a polgárokat egy optimistább hozzáállás felé fordítani – magyarázta a polgármester, hozzátéve, a városnapi koncertek fellépői között az idén nem lesznek nagy nevek, viszont a helyi erőforrásra támaszkodva szerettek volna a szabadkai tehetségeknek, fiatal zenészeknek és zenekaroknak lehetőséget adni, hogy bemutatkozzanak, s megmutassák, mennyi érték van itt Szabadkán.

A városnapi ünnepség megszervezésére az idén mintegy 2,5 millió dinárt fordítanak, mely egyharmadával kevesebb, mint amit korábban erre a célra fordítottak.

Ilija Maravić, a városi képviselő-testület elnöke az ünnepség programjáról számolt be bővebben. Elmondta, kötelességének érzi, hogy szeptember elsején személyesen szóljon a polgárokhoz, hogy összefoglalja, mi mindent tett a városi hatalom, s milyen tervei vannak a jövőre nézve, s mint ahogy korábban, az ünnepi ülésre az idén is számos vendéget hívtak meg.

A városnapi program tehát augusztus 29-én, pénteken veszi kezdetét a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériában, ahol 18 órakor megnyitják a Más szempont elnevezésű kiállítást, 19 órakor pedig a Városi Múzeumban nyílik meg a Csillagok fürkészője nemzetközi kiállítás, majd 20 órai kezdettel a Szent Teréz Székesegyházban a müncheni Odeon Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt.

Szombaton, augusztus 30-án már a délelőtti órákban is lesz néhány program. 10 órakor az új városházán megnyílik a vasútmodell-kiállítás, és amíg 10 órától az Eurocinema moziban a Majmok bolygója című filmet vetítik, a Lifka Sándor Art Moziban 10-től 16 óráig rajzfilmmaratonnal kedveskednek a gyerekeknek. 17 órától a főtéren a Piroska és a farkas című darabot tekinthetik meg a kicsik a Szabadkai Gyermekszínház előadásában, 18 órától pedig gyermekkoncert lesz, úgyszintén a főtéren. 18 órától a városháza előcsarnokában egy másik kiállítás is nyílik A színek városa címmel, melynek keretében szabadkai festők alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, 18.30-tól pedig az Eurocinema moziban A hetvenes évek Szabadkája – kezdők részére program kezdődik. 19 órától egészen éjfélig szabadkai együttesek koncertjére kerül sor, akik félóránként váltják egymást a színpadon. Itt fellép majd a Sambansa, a Timebreakers, a No signal, a Golden Tears, a Jazz big band, Gyivánovity Róbert és Antonija Piuković, a Trojka, valamint a Chick Norris együttes. 20 órától a Szabadegyetem homlokzatán, 21 és 23 óra között a Zsinagóga északi homlokzatán lesz vetítés. Éjféltől éjjel három óráig az Orange party kapja a főszerepet a Corvin Mátyás utcában.

Vasárnap 10 és 16 óra között zajlik majd a Szerb Kupa Nemzetközi Kerékpárverseny a Sugárúton, 10 órakor az Eurocinema moziban ismételten megtekinthető lesz a Majmok bolygója című film, 10 és 16 óra között rajzfilmmaratont tartanak a Lifka moziban és a vasútmodell-kiállítás vasárnap is várja az érdeklődőket az új városházán 10 és 20 óra között. 11 órától a Csantavér helyi közösségben a Vitéz László gyermekelőadást, a Harcosok Sorakozója Lakótelep helyi közösségben pedig a Piroska és a farkas gyermekelőadást tekinthetik meg a legfiatalabb szabadkaiak, a Szabadkai Gyermekszínházban pedig 11 órától a Kacsatojás című előadást nézhetik meg a gyerekek, melyet műhelyfoglalkozás egészít ki. A Vitéz László című gyermekelőadást 17 órától a főtéren is meg lehet tekinteni. Az Eurocinema mozi Ifjúságunk Sugárútja Darko Čović – a szabadkai Charles Bronson címmel várja az érdeklődőket fél héttől, a főtéren azonban egymást követik a programok, 18 órakor Zenegér gyermekkoncert lesz, 18.30-tól pedig tangózni lehet a napóránál. A városházán 20 órakor kezdődő Odeon Szimfonikus Zenekar koncertjét a főtéren is követni lehet majd. 21 órától éjfélig újra a szabadkai együtteseké a főszerep, a Blue, a Night cruisers band, az A Girl between maniacs, a Kad bih bio Bijelo dugme, a Nebo je crveno és a D ZOO lépnek színpadra. Éjféltől ismét Orange partyt tarnak a Corvin Mátyás utcában.

Hétfőn, szeptember elsején 9 órakor a városháza díszbejáratánál fellép a fúvószenekar, fél tízkor lesz az ünnepélyes zászlófelvonás, majd 10 órától a városi képviselő-testület ünnepi ülése. Az Eurocinema moziban 10 órától a Majmok bolygója filmet vetítik, 11 órától pedig a Tavankút helyi közösségben az eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház előadása lesz látható. Délután 16 órától a Szabadegyetemen műhelyfoglalkozást tartanak a gyerekeknek, 17 órától a Városi Múzeumban a Kulturális utak – a szecesszió című tanulmánygyűjtemény bemutatójára kerül sor, 18 órától a főtéren is megtekinthető lesz az eszéki gyermekszínház előadása, ezzel egy időben pedig a Városi Könyvtárban bemutatják a digitalizált állományt. Az Eurocinema moziban Szabadka – a modern kor kezdete címmel a Sokol otthon kapja a főszerepet, 19 órától a Városi Ajándékboltban megnyílik az Izolda – a neogótika, mint inspiráció kiállítás, majd a városnapot két koncert zárja a főtéren, 20 órától Mirna Radulović és zenekara lépnek először színpadra, 22 órától pedig Bereczki Zoltán koncertezik.

A téren egyéb szórakoztató programok is lesznek, így a városháza virtuális tornyával lehet majd fényképezkedni, keresik Szabadka legjobb arcait, a szülinapi táblán ott hagyhatjuk a várost köszöntő üzenetünket, megtekinthetjük a Szabadka 235 éve kiállítást, lesz borutca, Pékek utcája és a városháza kilátója is érdekes élményt ígér.

Minden program ingyenes, továbbá szeptember 1-jén díjmentes lesz a belépés a fedett uszodába és 14 óra után ingyenes a parkolás, az esti koncertek idején pedig nem kell majd fizetni az elővárosi buszjáratokon.