2024. május 7., kedd

Kiszíneznék a trafóállomásokat

A Holdsugár Alapítvány legújabb projektjének megvalósítását egyelőre nem hagyta jóvá a szabadkai áramelosztó

A Holdsugár Alapítvány legújabb projektje a város szépítését tűzte ki célul: Holdsugár a szebb városért elnevezésű programjuknak célja ugyanis a trafóállomások „díszítése” lenne, amelynek során egy csapat fiatal graffitis színes ruhába öltöztetné az egyébként a legtöbb esetben összefirkált, régi plakátokkal leragasztott, piszkos trafókat. A szabadkai áramelosztó nemleges választ küldött kérvényükre, amelyben elsősorban csak az engedélyüket és a biztonsági feltételek biztosítását kérték.

A Holdsugár Alapítvány és a Kizur István Általános Iskola vezetősége közösen megfogalmazott kérvényt küldött a szabadkai villanyszolgáltatónak, amelyben kérik, hagyják jóvá, hogy a trafóállomásokat kifessék, illetve biztosítsák a projekt megvalósítása alatt a gyermekek biztonságát.

A graffitiket a szabadkai általános és középiskolákban működő klubok tagjai, valamint a Retroline nevű csoport tagjai festenék. Ezek a gyerekek egyébként már részt vettek a Népszínház építését körülvevő fal, a tavankúti általános iskola falának kifestésében, de a Jovan Mikić Általános Iskolában Szent Száva freskóját is kifestették, az Ivan Sarić Középiskolában pedig a tornaterem külső falát és a trafóállomást is szebbé varázsolták.

A projekt célja, mint azt a kérvényben is kiemelik, az oktatás, elsősorban arra szeretnék felhívni a fiatalok figyelmét, hogyan lehet hasznosan eltölteni a szabad órákat, továbbá arra ösztönözné a helyi graffitiseket, hogy munkájukkal hozzájáruljanak a helyi közösség életminőségének fejlesztéséhez.

A Holdsugár Alapítvány két évvel ezelőtt kezdett együttműködni a helyi graffitisekkel, akik egy szubkultúrát képviselnek. Az ilyen projekteken lehetővé teszik a fiatalok számára, hogy fejlesszék képességeiket, de azokat legális formába öntsék, s ezáltal a tehetségük  pozitív tevékenységben mutatkozzon meg.

A Holdsugár Alapítvány a szabadkai áramelosztótól elsősorban jóváhagyást és támogatást kért, amelynek köszönhetően a fiatalok biztonságosan meg tudnák közelíteni ezeket a trafóállomásokat.

A kérvényben mellékesen szerepel, hogy az Alapítvány elfogadná a támogatást alapfesték formájában is, amelyekkel lefestenék a trafókat a graffitik elkészítését megelőzően, továbbá, amennyiben lehetőség van rá, üdítőket is biztosítsanak, amelyeket a graffitiket készítő gyermekek fogyasztanának.

A szabadkai áramelosztótól azonban nemleges válasz érkezett a kérvényre. Stevan Bakić igazgató a válaszlevélben kiemelte, pénzügyi terveik között nem szerepel a trafóállomások kinézetének javítása, csupán azok karbantartása.