2024. május 6., hétfő

Ukrán válság: Keleten a helyzet változatlan

Jelentős csapatmozgás a déli határszélen – Novoazovszkot visszafoglalták a szakadárok – Mintegy 130 ukrán katona adta meg magát Sztarobesevében

Mintegy száz, harckocsikból és katonai járművekből álló, feltehetően orosz katonai konvoj haladt tegnap Donyeck felől Ukrajna délkeleti része felé, ahol két nappal ezelőtt új front nyílt, összecsapások kezdődtek az ukrán katonák és a Moszkva-barát szakadár fegyveresek között állította tegnap az ukrán hadműveleti parancsnokság sajtószolgálata. Közleményük szerint harckocsikból, páncélozott szállító harcjárművekből, gyalogsági harcjárművekből és Grad típusú önjáró rakéta-sorozatvetőkből, összesen mintegy száz egységből álló konvoj halad(t) a Donyeck megyei Sztarobesevét Telmanovóval összekötő úton az utóbbi település irányában, vagyis Donyecktől déli irányban. A harckocsikon kétfajta megkülönböztető jelzés látható: fehér színű körök vagy háromszögek. A parancsnokság nem közli ugyan, hogy ez orosz haditechnika lenne, de ilyen jelek felfestéséről számoltak be azok az orosz deszantosok, akik a minap konvojukkal Oroszország felől, a Telmanovótól negyven kilométerre délre fekvő Novoazovszknál behatoltak Ukrajna területére, ahol fogságba estek.

A parancsnokság szerint az orosz határhoz közeli, ugyancsak Donyeck megyei Pobeda település kijáratánál az orosz sereg egy hadműveleti dandárparancsnokságot rendezett be. Arról is hírt ad a törzskar, hogy az orosz határ felől Dmitrivka település felé is halad Gradokból és katonai teherautókból álló, katonákat szállító kisebb menetoszlop.

A Moszkva-barát ukrán fegyveresek hétfőn jelentették be, hogy ellentámadást indítanak fellegváruktól, Donyecktől délre fekvő területeken, szemlátomást azzal a szándékkal, hogy harapófogóba zárják az ukrán egységeket.

A szakadár „donyecki népköztársaságnak” tegnap reggel Sztarobesevében legalább 129 ukrán katona, illetve a Nemzeti Gárda fegyverese adta meg magát a felkelőknek. A katonák letették a fegyvereiket és a megadást jelző fehér zászlókkal elindultak a szakadárok felé. Ukrán részről ezt egyelőre nem erősítették meg.

TITOKBAN OROSZ DESZANTOSOKAT TEMETNEK

Az északnyugat-oroszországi Pszkovi területen a múlt vasárnap óta orosz deszantosokat temetnek el titokban – írta tegnapi számában a Novaja Gazeta című ellenzéki orosz lap. A Vedomosztyi című újság szerkesztőségi cikkében arra keres választ, harcolnak-e orosz katonák Ukrajnában, és a szovjet csapatok afganisztáni beavatkozására, valamint az orosz hadsereg csecsenföldi háborújára emlékeztetett.

A Novaja Gazeta és a fontanka.ru szentpétervári lap munkatársai hétfőn szemtanúi voltak annak, hogy orosz deszantosokat temettek el az Észtországgal, Lettországgal és Fehéroroszországgal határos Pszkovi területen. A különleges alakulat tagjainak halálát, és a halottak számát titokban tartják – írta a lap, amely a fontanka.ru-hoz hasonlóan fényképes beszámolót közöl a temetésekről, illetve az elhunytak sírjairól.  A Novaja Gazeta szerint annyi bizonyos, hogy a 76-os számú pszkovi légi deszantban szolgáló szerződéses és sorállományú katonák augusztus 15-e és 16-a óta nem válaszolnak rokonaik hívásaira, akik azóta semmit sem tudnak róluk. A parancsnokság sem tájékoztatja őket, mi van velük. Vlagyimir Samanov vezérőrnagy, az Oroszországi Föderáció Légideszant Csapatainak parancsnoka a múlt pénteken nyilvánosan kijelentette, hogy a légideszant dandár minden tagja él és egészséges...

AZ ENSZ SZERINT NINCS HUMANITÁRIUS KATASZTRÓFA

Humanitárius katasztrófa nincs, csak „súlyos gondok” vannak Kelet-Ukrajnában – jelentette ki Oldrich Andrysek, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) ukrajnai képviselője. Szavai szerint Ukrajna keleti részében nem halnak éhen, szomjan emberek vagy fagynak halálra, mint például Szudánban, Irakban vagy Szíriában. A tisztségviselő adatai alapján a Kijev által indított hadművelet kezdete óta a többmilliós lakosú országrészből eddig mintegy 175 ezren menekültek el.

Putyin kedden Minszkben azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai helyzetet „nem lehet másként, mint katasztrofálisnak jellemezni”. Moszkva ezzel indokolta a korábbi, mintegy 260280 kamionból álló segélykonvoj elindítását is, amely a múlt pénteken hajtott be engedély nélkül Ukrajna területére, és azt is, hogy újabb segélyszállítmány küldésére készül.