2024. május 8., szerda

Adán és Moholon folytatódik a csatornázás

Az elmúlt két és fél évben Ada község önkormányzata 270 millió dinárt költött a szennyvízhálózat kiépítésére

Adán és Moholon 105 kilométernyi utca található, amelyekben 19 kilométer hosszan épült ki a szennycsatorna 2012-ig. Időközben üzembe helyezték Moholon az ország legmodernebb szennyvíztisztító telepét. Továbbá 2014 végéig újabb 14 kilométernyi szennycsatorna épült ki Ada községben, amely az elmúlt két és fél évben különböző forrásokból 270 millió dinárt költött a hálózat kiépítésére.

Bilicki Zoltán adai polgármester szerdán a községházán sajtótájékoztatón számolt be a szennyvízhálózat kiépítésének üteméről, illetve azokról a projektumokról, amelyek a hálózat és az  infrastruktúra kiépítéséhez hozzátartoztak az elmúlt két és fél évben. Továbbá ismertette a közeljövőben induló csatornázási munkálatok időpontját és helyszínét Adán és Moholon.

– Ada község önkormányzata 2012 júniusától intenzíven belekezdett a szennyvíz okozta gondok felszámolásába. Ez olyan probléma, amely kihatással van az egészségünkre, valamint a magas talajvíz miatt a vagyonunkra és ingatlanjainkra is. Ezért fontosnak tartjuk a probléma megoldását és a szennyvízhálózat kiépítését Ada és Mohol területén – magyarázta Bilicki Zoltán. – Az intenzív munka két fő projektumból állt. Egyrészt, 2012-ben átadtuk a Szerbiában található legmodernebb szennyvíztisztító üzemet Moholon. A másik fő projektum pedig a fővezetékek kiépítése volt, amely a napokban fejeződik be. A fővezeték ezután összeköti az Ada északi végén lévő Mlinprodukt céget a Mohol déli végén lévő szennyvíztisztító üzemmel. A fővezeték és a szennyvíztisztító üzem kiépítésével megteremtődtek azok az alapfeltételek, hogy Ada és Mohol mellékutcáiban is rákapcsoljuk a háztartásokat a csatornahálózatra, miután az utcai szennycsatornák kiépítése is megtörténik. Adán és Moholon 105 kilométer utca található, amelyekben 2012-ig 19 kilométeres szakaszon épült ki a szennyvízhálózat. 2014 végéig viszont újabb 14 kilométernyi szennycsatorna készül el, ami Ada és Mohol esetében több mint harminc százalékos lefedettséget jelent – közölte az adai polgármester, aki hozzátette: a projektumban a községi önkormányzat partnere és társfinanszírozója volt az adai I. és II. helyi közösség, valamint a helyi Standard kommunális közvállalat. Továbbá a Standard üzemelteti a szennyvíztisztító telepet, valamint részt vett a hálózat és a rácsatlakozások kiépítésében is. A polgármester megjegyezte, hogy Ada község önkormányzata az elmúlt két és fél évben biztosított Ada és Mohol minden utcájára ötlettervet. A főterv Ada esetében 95 százalékban készült el, Mohol esetében pedig több tucatnyi utcára. A terveket elkészítéséhez szükséges pénzt köztársasági és tartományi pályázatokon nyerték.

A fővezeték és az ipari zóna mellett az elmúlt időszakban elkészült a szennycsatorna Adán a Dositelj Obradović, a Vuk Karadžić, a Lenin, a Dimitirje Tucović egyrészén, valamint Moholon a Svetozar Miletić első szakaszán. Bilicki Zoltán bejelentette, hogy Adán, a Tobán városrészben 15 napon belül végeznek a szennycsatorna-hálózat kiépítésével, valamint szeptember elején belekezdenek a csatornázási munkálatokba az Alvégben, valamint Ada központi területein és Moholon is:

– Az elkövetkező két hétben hozzáfogunk az Alvégben szennycsatorna-hálózat kiépítéséhez. A városrészben már vannak csatornák, viszont szeretnénk teljes egészében kiépíteni a hálózatot. Ez a projektum magában foglalja a következő utcákat: Hajduk Veljko, Szabó Szepesi László, Dušan Sedmakov és Nenad Dudvarski. Adán leszerződtük a szennycsatorna kiépítéséről a horgosi Potiski Vodovod céggel, amely a jövő héten megkezdi a munkálatokat a Nikola Tesla, a Svetozar Marković, az Isztria, a Đura Jakšić a Dimitrije Tucović második szakaszán. A beruházások 27 millió dinárba kerülnek, amelyhez a pénz egy részét már biztosítottuk, miután a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnál 4 millió dinárt nyertünk pályázaton. Az összeg fennmaradó részét Ada község önkormányzata finanszírozza a két adai helyi közösséggel közösen. Rövid időn belül újabb közbeszerzési pályázatot írunk ki, amely magában foglalná Adán a Savo Kovačević és a JNH első szakaszán, valamint az Obilić és a Branko Radičević utcában a szennycsatorna kiépítését, amely 15 millió dinárba kerülne. A Standard közvállalat Moholon kezdi meg a csatornázási munkálatokat az Ivo Lola Ribar, az Október 8. keleti részén, valamint a Tito Marsall első szakaszán. A munkálatok 12 millió dinárba kerülnek és az önkormányzat finanszírozza. A moholi helyi közösség ezúttal sem járul hozzá a helyi hozzájárulásból a szennycsatorna-hálózat kiépítéséhez – közölte Bilicki Zoltán, aki hozzátette: jelenleg Adán és Moholon az utcák több mint 30 százalékában van szennycsatorna, viszont feltett szándékuk, hogy 2020-ra minden utcában legyen csatorna.