2024. május 6., hétfő

Labdarúgás BL: Egy csoportban a Bayern, a City és a Roma

Tegnap délután megtartották a BL csoportkörének sorsolását, amelyen kiderült, hogy a 32 főtáblás együttes közül a nyolc csoport melyikében szerepel majd. A címvédő Real Madrid a B jelű kvartettbe kapott besorolást, ellenfele lesz a Liverpool, a Basel és a Ludogorec. Az előző idény döntőjének vesztese, az Atlético Madrid az A csoportban vitézkedhet majd, a Juventus, az Olympiakosz és a Malmö társaságában. A legkeményebb csoportnak az E jelű négyes tűnik, amelyben a Bayern München, a Manchester City, a Roma és a CSZKA Moszkva vív majd meg a továbbjutásért. Nem látszik sokkal könnyebbnek az F csoport sem, amelybe a Barcelona, a PSG, az Ajax és az APOEL került.

A sorsolás után megszavazták az előző idény legjobbjait: Nadine Kessler lett az Év női játékosa az UEFA-nál, Cristiano Ronaldót pedig az Év férfi futballistájává választották.

A Bajnokok Ligája 2014/2015-ös idényének csoportbeosztása:
A csoport: Atlético Madrid, Juventus, Olympiakosz, Malmö, B csoport: Real Madrid, Basel, Liverpool, Ludogorec, C csoport: Benfica, Zenit, Bayer Leverkusen, Monaco, D csoport: Arsenal, Borussia Dortmund, Galatasaray, Anderlecht, E csoport: Bayern München, Manchester City, CSZKA Moszkva, Roma, F csoport: Barcelona, PSG, Ajax, APOEL, G csoport: Chelsea, Schalke, Sporting, Maribor, H csoport: Porto, Sahtar Donyeck, Athletic Bilbao, BATE Boriszov.

A hátvéd a csoportkörbe védte a Ludogorecot

Igazán izgalmas sikerültek a BL-selejtezők rájátszásának szerdai visszavágói, különösen a Ludogorec–Steaua-mérkőzés hajrája volt nem mindennapi. A bolgár bajnok egy hete Bukaresten 1:0-ra kikapott, és a csereként beálló Wanderson góljával a 90. percben mentette hosszabbításra a párharcot. A ráadás utolsó percében kiállították a hazaiak kapusát, Sztojanovot, ekkor azonban már nem volt cseréje a Ludogorecnek, így kényszermegoldásként a román hátvéd, Cosmin Moţi védett a tizenegyespárbaj során. Csapattársai ugyan hibáztak egyszer, de a védő két tizenegyest is megfogott, a BL csoportkörébe juttatva csapatát, és a rájátszás hősévé lépett elő. „Életemben először játszottam kapusként. Edzéseken olykor úgy tettem, mintha az volnék, de ez volt az első, hogy egyáltalán kesztyűt viseltem. Az ösztöneimre bíztam magam, nem volt más lehetőségem ebben a helyzetben. Utolsó másodperces döntéseket hoztam arról, hová vetődjek. Istennek hála, kétszer védtem, és most itt vagyunk! Ez van, ez a Bajnokok Ligája! Hihetetlen” – nyilatkozta a meccs után.

Nem volt ilyen szerencsés a magyar Gulácsi Péterrel a kapujában a Salzburg, amely a hazai 2:1-et követően 3:0-s vereséget szenvedett Malmőben.

Nehezen csikarta ki a továbbjutást az Arsenal, de Alexis Sáncheznek az első félidő hajrájában lőtt gólja végül elegendőnek bizonyult, pedig az angolok Mathieu Debuchy kiállítása miatt az utolsó negyedórában emberhátrányban játszottak. Az Arsenal sorozatban 17. alkalommal szerepelhet a BL főtábláján.

Nem sikerült a hazai 1:1 után a Napoli baszkföldi túrája, az Athletic Bilbao ugyanis Aritz Aduriz duplájával és Ibai Gómez góljával 3:1-re nyert, és kiverte a folyton hangzatos terveket szövögető olaszokat.

A legkönnyebb dolga a leverkuseni Bayernek volt, amely az idegenbeli 3:2 után hazai pályán könnyen 4:0-t ért el dán riválisával szemben.