2024. május 7., kedd

Tenisz US Open: Szorosnál többre nem tellett

Jelena Janković a 3. fordulóban, Dušan Lajović kiesett – A nap meglepetése Agnieszka Radwanska veresége

Napi egy-egy nagy meglepetés és szerb vereség a többi között az US Open első három napjának mérlege. A váratlan eredménnyel ezúttal a kínai Suaj Peng szolgált, aki a 2. forduló meccsén nagyon jó játékkal, két játszmában ütötte ki az esélyesek között emlegetett lengyel Agnieszka Radwanskát, a harmadik szerbiai kieső pedig Dušan Lajović lett, aki ugyanúgy, mint előző nap Filip Krajinović is Tim Smyczekkel szemben, csak szorossá tudta tenni a lengyel Jerzy Janowicz elleni találkozóját, de továbbjutás-közelben nem járt. Vele ellentétben Jelena Janković egészen jól teljesített, két játszmában immár hatodszor is legyőzte a bolgár Cvetana Pironkovát, és ma a nyolcadöntőért a svéd Johanna Larssonnal játszik, aki szintén jól teljesített az esélyesebbnek vélt és magasabban rangsorolt amerikai Sloane Stephens ellen.

Lajović jól kezdett, elsőnek nyerte el riválisa kezdőütését, de a tapasztaltabb Janowicz gyorsan visszavágott, majd még egy break révén nyerte az első szettet. A másodikban fordítva történt, hisz Lajovićnak sikerült ledolgozni a hátrányt, ezúttal azonban a 12. játékban botlott meg. A harmadik játszma hajrájában végre a szerb volt az ügyesebb, aki a negyedikben 5:4-ig vezetett, de az ötödik játszmát nem harcolta ki, mert a lengyel nyerte a három utolsó játékot.

Janković és Pironkova a női meccsekre nem jellemző módon magabiztos adogatással vívta csatáját. A szerb, ami az ő esetében valóságos ritkaság, egyetlen break-alkalmat sem adott a bolgárnak, aki mindkét játszmában egy-egy ilyen lehetőséget engedélyezett, Jelena pedig mindkettőt ki is használta, és megérdemelten jutott tovább. Mivel a svéd Larsson nagyon jól teljesített a 2. fordulóban, Jelenának nehéz dolga lesz, amivel ellentmond a hagyomány, hisz eddigi két meccsükön, tavaly az Australian Openen és Nürnbergben, a svéd összesen csak hat játékot tudott nyerni. Különösen a második meccsük volt egysíkú, hisz Janković ötöt használt ki a hat break-lehetőségből, a második adogatáson a tízből hét pontot nyert, az összpontok aránya pedig 53:28 volt.

A férfiaknál a magas helyezésre pályázó Berdych, Dimitrov, Gulbis és Čilić együtt egyetlen játszmát sem adott le, a Sarapova, Kerber, Halep, Woznacki, Errani, V. Williams és Lisicki hetesből pedig csak az orosz veszített szettet, azt követően azonban könnyen győzte le a román Dulgherút.

A comoi challengeren Viktor Troicki negyeddöntős lett, ami a ranglistán 40 helynyi haladást szavatol. A következő ellenfele a rangsorban 120. argentin Facundo Arguello.

A női ITF- és a férfi futures tornákon a jobb szerbiai és magyar teniszezők vereségeket jegyeztek. Zlatiboron a sérüléssel bajlódó Györe László sikerrel vette a rajtot, de a 2. fordulóban, 1:4-es hátrányban, feladta a meccset a bolgár Plamen Milusevnek. A japán Cukubában Doroteja Erić a tajváni Csang Kaj-csentől veszített három játszmában, a belga Fleurusban pedig Jani Réka, szintén a 2. fordulóban, az orosz Marina Melnyikovától szenvedett súlyos vereséget.

Barátból ellenség

Ernests Gulbis: Így lesznek a barátokból ellenségek. Persze, hogy viccelek, de nagyon furcsa, hogy állandó edzőpartneremmel, az osztrák Thiemmel játszom a 2. fordulóban.

Ana Ivanović: Egy szabálymódosítás jut hirtelen az eszembe. Ha rajtam múlna, lerövidíteném a két adogatás közötti időt.

Aleksandra Krunić: Már a jövő évi Australian Openre gondolok. Ott selejtező nélkül óhajtok főtáblás lenni. Mivel az év végén általában jobban játszom, gondolom, van esélyem.