2024. május 3., péntek

Akadálymentesen

Elkészült a szabadkai Közegészségügyi Intézet rámpája

A napokban elkészült a Közegészségügyi Intézet bejáratának akadálymentesítése, valamint felújították az egyik földszinten lévő irodát, melyben egy vérvételi és a mintavételi helyiséget rendeztek be a fogyatékkal élők számára, akiknek így hosszú idő után végre nem fog problémát jelenteni az épület és a laboratórium megközelítése.

Az önkormányzat nevében Milimir Vujadinović szociális ügyekkel megbízott tanácsos és Dejan Đokić, a Teljes Élet Központja Egyesület elnöke mintegy két hónappal ezelőtt írták alá azt a megállapodást, melynek értelmében akadálymentesítik a bejáratot és kialakítanak egy földszinti laboratóriumot, s tegnap sor került ennek ünnepélyes átadására is.

Dr. Morana Miković, a Közegészségügyi Intézet igazgatónője úgy fogalmazott, bár a rámpa elsősorban a fogyatékkal élők számára jelent hatalmas segítséget, de a babakocsival érkező anyukák számára is megkönnyíti az épületbe való bejutást, sőt az idős embereknek is könnyebb a lépcsőzés helyett a rámpát használniuk, így mindenképpen nagyon hasznos annak megléte.

– A Teljes Élet Központja Egyesület, az önkormányzat és a többi egészségügyi intézmény közötti partneri viszonynak köszönhetően áthidaltuk a hiányzó összeg miatti problémát, és ezzel a rámpával  mindenkinek egyformán elérhetővé tettük az egészségügyi ellátást, mely ebben az épületben folyik – mondta az igazgatónő.

Milimir Vujadinović kiemelte, nagyon fontos a civil szektorral való együttműködés, s ebben az esetben a rámpa egy egyesület, a város és a minisztérium közös munkájának eredménye. Rámutatott, ennek a projektumnak a megvalósulása is azt jelzi, hogy az önkormányzat segíteni akar a polgárainak, s reményét fejezte ki, hogy a jövőben a civil szektorral közösen további projektumok is megvalósulnak majd, s a városközpontban más épületeket is szeretnének akadálymentesíteni.

Dejan Đokić, az egyesület elnöke úgy fogalmazott, nagyon örül a rámpának, hiszen hosszú évek óta tartó problémát oldottak meg ezzel, s sikerült bebizonyítaniuk, hogy igyekezettel és elkötelezettséggel eredményeket lehet elérni.

– Szeretném mindazoknak megköszönni, akik segítettek megvalósítani ezt a projektumot, s az Alapfokú Ügyészségnek is, amely anyagi támogatást nyújtott. A projektum értéke 1,4 millió dinár volt, melynek felére kaptunk támogatást, a fennmaradó összeget egyéb adományokból, céleszközökből sikerült összegyűjteni. Nagyon sokat jelent ez nekünk, hiszen ha nincs akadálymentesítve egy épület, rá vagyunk kényszerítve, hogy az éppen arra járó idegent kérjük meg, hogy segítsen. A nem fogyatékkal élők el sem tudják képzelni, milyen rossz érzés ez, vagy éppen mekkora megkönnyebbülés, hogy egyedül, más segítsége nélkül is be tudunk jutni egy épületbe – magyarázta Dejan Đokić.