2024. május 3., péntek

A gyógyfüvektől a kakaspörköltig

Hagyományápoló gyermektábor Bezdánban

A hagyományos Gyöngykaláris tánctábor mellett Bezdánban az egyéb népi hagyományokat is igyekeznek megőrizni, az egykori népi tudás iránti tiszteletet és megbecsülést már a gyerekkorban kialakítani. Egyebek közt ez szerepel a közelmúltban alakult, Kutleša Viktória által vezetett Etnomotiv civil szervezet célkitűzései között.

A helyi hagyományőrző egyesület a gyermekekkel a hét elején három napos nyár végi táborozás során ismertette az őseink által fölhalmozott tudás és ismeretek két vonulatát, a növényvilág ismeretét és a konyhaművészet fortélyait. Nemcsak a vidékünkön honos és használt fűszernövényeket és felhasználásukat ismerhették meg a gyerekek, hanem a gyógy- és fűszernövényekhez fűződő hagyományokat és hiedelmeket, mint a szellemi folklór részét.

A gyakorlat se volt kevésbé izgalmas: tésztagyúrás, palacsintasütés, lekváros fánk és szilvás gombóc készítése szerepelt a programban, természetesen mindent meg lehetett enni, miként a méltán híres bezdáni halászlét, vagy a faluban népszerű kakaspörköltet, amit úgyszintén a gyerekek készítettek a táborvezetők segítségével.

Az iskolakezdés előtti gasztronómiai és hagyományismereti tábor helyszíne a helyi Jelena etnoház volt.