2024. május 2., csütörtök

A feltétel nélkül segítők

Száznegyven éves a kishegyesi önkéntes tűzoltó testület – Dr. Virág Gábor legújabb kötetének bemutatója

Dr. Virág Gábor legújabb helytörténeti munkája, A Flórián-rend vitézei, amelyben a száznegyven éves önkéntes tűzoltó testület történetét dolgozza fel, olvasmányos, de nagyon szakszerű formában szemlélteti a régmúltat is, és az újabb kori eseményeket is. Tudni kell, hogy Kishegyesen 1870-ben nagy tűzvész volt, és valószínűleg ez is serkentően hatott a tűzoltóság mielőbbi megalakítására. Többi között ezt mondta méltatásában Vigh Rudolf író a csütörtökön este megtartott könyvbemutatón, amelyen a szerzőn kívül jelen volt a Fórum Könyvkiadó igazgatója, Virág Gábor és Szűgyi István, az önkéntes tűzoltó testület elnöke, a könyv recenzense.

Könyvéről szólva dr. Virág Gábor elmondta, hogy a kutatások során az volt a legfontosabb, hogy megőrződjenek az adatok, a tablók pedig azt szemléltetik, hogy ki mindenki tartotta fontosnak a tűzoltást, a feltétel nélküli segítséget, hiszen a tűzoltók nem vártak el munkájukért semmilyen ellenszolgáltatást, és talán éppen ezért jelentett megbecsülést az egész közösségben. Fontosnak tartotta, hogy a különféle versenyeken nyert serlegek mind megvannak, a jutalmak azt bizonyítják, hogy igen sikeres testületről van szó.

Szűgyi István, a testület elnöke elmondta, hogy az egyesület ma is igen tömeges, 72 felnőtt tagja van és negyven-ötven fiatalra is mindig számítani tudnak. Köszönetet mondott a szerzőnek, hogy rövid idő alatt tartalmas és alapos munkát végzett, valamint a kiadónak és a helyi közösségnek, hogy anyagilag is támogatták a könyv megjelenését.