2024. május 7., kedd

A régiók kapcsolatai létfontosságúak

Magyar Szakmai Napot tartottak a nagybecskereki Inocoop nemzetközi vásáron

Magyar Szakmai Napot tartottak tegnap a nagybecskereki Inocoop innovációs, kooperációs és vállalkozói kiállításon. A 15. nemzetközi vásáron harmadik alkalommal megrendezett „magyar nap” volt eddig a leglátogatottabb, több mint száz magyarországi és vajdasági magyar vállalkozó jelent meg. A rendezvény tavalyi színhelye kicsinek bizonyult, ezért a tanácskozást az új nagybecskereki sportcsarnok legnagyobb üléstermében tartották meg. A régió legnagyobb nemzetközi vásárának kísérő rendezvényét a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat és a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében valósították meg.

A határ menti régiók gazdasági kapcsolatainak fontosságára utal a tény, hogy az Inocoopra az idén érkezett a legtöbb kiállító Magyarországról. A vendégeket és a szakmai tanácskozás résztvevőit Milan Radovanović, a Nagybecskereki Körzeti Gazdasági Kamara elnöke, Korsós Anikó, a Magyar Szerb Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke és Varga Imre, a Magyar–Szerb Üzleti Tanács főtitkára köszöntötte. Ezt követően magyarországi és hazai szakemberek szakmai előadásokat és bemutatókat tartottak.

A beszélgetés résztvevői a régiók gazdasági kapcsolatainak elkerülhetetlenségére és fontosságára fektették a hangsúlyt, és a tapasztalatok megosztását helyezték előtérbe. Elsősorban a magyarországi EU-s tapasztalatok tanulságai keltették fel a hallgatóság érdeklődését. Bocskay István, Szentes Város Önkormányzatának gazdasági referense szerint a legfontosabb a vállalkozók és a termelők összefogása, összetartása, mert külön utakat járva minden nehezebb az EU-ban: a termékek értékesítésétől kezdve a támogatások megszerzéséig. Ugyanakkor azt üzente a vajdasági termelőknek, hogy igyekezzenek mindenáron megőrizni a feldolgozó-ipari létesítményeiket.

A Magyar–Szerb Üzleti Tanács tagvállalatai már évek óta jelen vannak Vajdaságban. Az együttműködés a pénzügyi szolgáltatások, az energetika, az élelmiszer feldolgozása és egyéb termelői szektorok területén jelentős. Ugyanakkor jó lehetőségek vannak az idegenforgalom, a mezőgazdaság, az innovatív technológiák bevezetése és az informatika terén való együttműködésre is. Természetesen szó volt a magyar és a szerb gazdasági együttműködés bővítésének lehetőségeiről, valamint az orosz piac jelentőségének felértékelődéséről is.

– Ez egy lehetőség, amely már évek óta fennáll, ami tény, és nem tegnap óta. Sajnálatos módon azonban a magyar–szerb viszonylatban még nem került kihasználásra. Tudomásunk van arról, hogy német, osztrák, szlovén beruházók éltek a lehetőséggel. Szerbiában létrehozva termelőkapacitásokat azokra a piacokra szállítanak innen, amelyekkel Szerbiának van szabadkereskedelmi megállapodása. Ez a lehetőség eddig is fennállt a magyar cégek számára. Most különös hangsúlyt ad ennek a lehetőségnek, hogy sajnálatos módon kialakult egy embargós viszony az Európai Unió és Oroszország között. Szerbiának viszont nincs ilyen akadálya az orosz piacon való szereplésre, és ez a lehetőség még jobban kecsegtet, hogy érdemes volna ezzel foglalkozni, kihasználni a piaci rést, hiszen mindenki keresne rajta. Tehát csak erről van szó. Semmi olyan újdonságról, ami egetverően új lenne. Hiszen Szerbia és Oroszország között immár sok éve fennáll a szabadkereskedelmi megállapodás – nyilatkozta Varga Imre.