2024. május 1., szerda

Tizenöt év története

Kiírták a nemzeti tanácsok választását, kedden, augusztus 26-án. Maga Kori Udovički miniszter asszony jelentette be, hogy ezúttal a Köztársasági Választási Bizottság (az eddigi Központi Választási Iroda helyett) fogja lebonyolítani a 22 nemzeti kisebbség esetében a szavazást. Tehát még egy jó nagy lépést tettünk előre.

Ki hitte volna 1999-ben, a bombázás idején, hogy még abban az évben a saját sorsunkról saját magunk dönthetünk, a magunk választotta nemzeti parlamentünkben, hiszen még abban az évben megalakult az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács.

Az első Magyar Nemzeti Tanácsra, amely a magyar választói névjegyzék alapján négy évvel ezelőtt jöhetett létre, a feliratkozott 138 660 polgár jóvoltából, 11 évet kellett várni. Ez volt a mi első immáron nem ideiglenesnek nevezhető magyar parlamentünk. Akkor öt listán indultak a jelöltek, hogy megszerezhessék a 35 főből álló MNT-beli mandátumi helyet. A 76 900 leadott voks 77,21 százalékát a VMSZ által indított Magyar Összefogás listája szerezte meg elsöprő fölénnyel.

Óriási előrelépést jelentett akkor, hogy megalakult a Magyar Nemzeti Tanácsnak a közigazgatási hivatala, és ott munkahelyi kötelezettségként a tanácsosok sokat tehettek a kultúra, az oktatás, a nyelvhasználat és a média terén.

Július elsején lejárt az első választói névjegyzék alapján alakult Magyar Nemzeti Tanácsnak a mandátuma, ezért az új testület kinevezéséig most már csupán technikai teendőit látja el a testület.

A Magyar Szó teret adott a hétvégi számban, hogy a Napról napra az MNT-vel című rovatban első kézből tájékozódhasson az olvasó a nemzeti tanács berkeiben történő mindennapi dolgokról. Az augusztus 26-án kiírt nemzeti tanácsi választásokat követően az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a Magyar Szó a rovat további fenntartásától eltekint.

Az október 26-án megtartandó nemzeti tanácsi választásokon való részvételt eddig a pártok közül csak a VMSZ  jelentette be, amely a négy évvel ezelőttivel azonos listával, azonos név alatt indul majd. A  Magyar Összefogás listán megtalálhatóak lesznek majd értelmiségiek, egyházi személyek és a civil szféra képviselői is.

Mindenkit, aki eddig még nem iratkozott fel a magyar választói névjegyzékre, arra szeretnék biztatni, hogy tegyék ezt meg, még egy ideig van rá lehetőségük, hiszen nem szabad elszalasztani a lehetőséget, hogy a döntés a mi kezünkben van, hogy a saját érdekeinket és sorsunkat irányítsuk.