2024. május 3., péntek

Pásztor István: Beszéljünk a lényeges dolgokról!

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tegnap kijelentette, addig vár, ameddig a tartományi parlamentben tevékenykedő pártok döntést nem hoznak a jövőbeli hatalmi koalícióval kapcsolatban. A döntéshozatal után felkéri majd a pártok illetékeseit arra, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és beszélgessenek el „komoly dolgokról”.

A Beta hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a lényegről kellene tárgyalniuk, nem pedig arról, hogy ki kit kedvel vagy éppen nem kedvel. A lényeget a finanszírozás, az illetékességek, a költségvetés, a megkezdett beruházások, a tartomány alkotmányos státusa stb. képezi. Pásztor szerint mindezek a vajdasági politika alakítóinak szemében elveszítik jelentőségüket.

– Ha számítana nekik mindez, másképp beszélgetnénk – véli az elnök.

Elmondta azt is, hogy pártjának jól ismert pozíciója nem változott.

A Tartományi Képviselőházban többséget a Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a VMSZ alkot koalícióban. A DP és a ligások tárgyaltak arról a lehetőségről, hogy kibővítenék a hatalmi tömörülést: bevennék az Új Demokrata Párt képviselőit is. Bejelentették, hogy a két párt értesíti majd a nyilvánosságot ezeknek a tárgyalásoknak a kimeneteléről.

A VMSZ és az ellenzékben levő Szerb Haladó Párt másrészt az egységkormány megalakításának ötletét támogatják, ez a hatalom időhöz és programtervekhez kötötten tevékenykedne mindaddig, ameddig nem írják ki a tartományi választásokat.

Miroslav Vasin, a DP tartományi bizottságának elnöke is egyetért azzal, hogy Vajdaság helyzetének kérdése nem csupán egyszerű politikai kérdés, hiszen a tartomány egyedi mind Szerbiában, mind Európában. Tehát nem politikai, hanem értékrendi kérdésről beszélünk. Vasin szerint elképzelhetetlen egy olyan kormány, amelyben együtt hoznák meg a döntéseket azok, akik Vajdaság autonómiájának kibővítését szorgalmazzák, és azok, akik ugyanennek a megszüntetéséért emelik fel szavukat.

– Vajon a nemzetiségek helyzetének kérdéseiről valóban őszintén beszélgetnének azok, akik kezdettől fogva a legfőbb jogokért küzdenek, és azok, akik még nem is olyan régen egy teljesen másmilyen politikát folytattak? – teszi fel a kérdést Miroslav Vasin, majd hozzáteszi, hogy a demokraták szerint az egységkormány mint politikai opció megvalósíthatatlan.