2024. május 3., péntek

Kitessékelték a fotóriportert a sörnapokról

Incidenssel zárult szombaton a nagybecskereki sörnapok sörivó és a söröskorsótartó versenye, ahonnan a biztonsági szolgálat emberei erőszakkal eltávolították Jovan Njegović Drndak fotóriportert. Az esetről a helyi Zrenjanin lap fotósa értesítette a rendőrséget, a történtek után pedig az újságírók többsége szolidaritást vállalva vele elhagyta a rendezvény színhelyét. A történtek miatt tegnap közleményt adott ki Dalibor Bubnjević, a helyi lap főszerkesztője.

Jovan Njegović Drndak fotóriportert munkájának végzése közben igazoltatták a Búza téren. A fotós megmutatta az újságírói és az akkreditációs igazolványát, de ahelyett, hogy ezek után lehetővé tették volna számára a munkát, a biztonsági szolgálat embere sértegette, majd amikor a szervezői standnál kért segítséget, a biztonságiak letépték a nyakáról az akkreditációs igazolványát, és kilökdösték a rendezvény színhelyéről. A fotóriporter ezt követően nyilatkozatot adott a nagybecskereki rendőrségi hivatal épületében.

Dalibor Bubnjević szerint szégyenletes, hogy a XXI. században a fotóriportereket fizikai támadás éri a helyi önkormányzat és a polgárok jelenlétében. Mint mondta, csak a rendőrség közbelépésének és a kollégák szolidaritásának köszönhetően nem történt komolyabb incidens. Tekintettel arra, hogy az újságírók és a tájékoztatásban részt vevő személyek elleni támadás büntetendő, joggal várható, hogy az illetékes állami szervek teszik a dolgukat, és felelősségre vonják mindazokat, akik törvénytelen módon korlátozták mások szabad mozgását.

Tegnap este befejeződött a Nagybecskereki 29. Sörnapok.