2024. április 27., szombat

Az EPS fennmaradása a bevételektől függ

Újévtől a vállalat teljes egészében kivonul a liberalizált árampiacra

Aleksandar Obradović, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) megbízott igazgatója bejelentette, hogy a vállalat átszervezése során új munkásokat alkalmaznak a termelői és terjesztő szektorban, ezzel egy időben az érintett szektorokban megoldják a munkaerő-felesleg kérdését. Az igazgató elmondta, hogy az EPS-ben nincs elegendő bányász, mérnök és szerelő.

A Kolubara usluge nevű vállalat 80 munkása állandó munkaidőre átment a Kolubara szénmedencébe dolgozni. A munkaszerződések aláírásakor Obradović kijelentette:

– Minden alkalmazottnak a célja az kell legyen, hogy az EPS sikeresen és jövedelmezően működjön, mivel 2015. január 1-jétől a vállalat teljesen kivonul a liberalizált árampiacra. A változások ellenére a Szerbiai Villanygazdaság továbbra az ország első számú áramellátója marad. A következő évtől az EPS fennmaradása a piacon a vállalat bevételeitől függ. Emellett a villanygazdaságnak muszáj lesz stratégiát váltania, mert az Európai Unióban nem bevett gyakorlat lignitből kinyerni az elektromos áramot. Fontos megőrizni a bányászati szektort és a bányászok érdekeit, és ehhez számítunk a kormány segítségére – jelentette ki az igazgató.

Obradović szerint az EPS-ben dolgozni privilégium, de ez nem csak azt jelenti, hogy mekkorák az átlagfizetések, hanem hogy a bányászok milyen nehéz munkával keresik meg a kenyerüket.

Milorad Grčić, a Kolubara szénmedence igazgatója elmondta, hogy az új munkásoknak két évre szól a szerződésük, majd letelte után meghatározatlan időre újabb munkaszerződést írhatnak alá.

– A Kolubara termelői rendszerében nincs munkaerő-felesleg, mert a nyugdíjba vonulók miatt a kelleténél mintegy 100 munkással kevesebb dolgozik. Az árvíz után sikerült újraindítani a termelést, és a remények szerint mielőbb üzembe helyezhetik a Tamnava-nyugat fejtést – mondta Grčić.