2024. május 3., péntek

A kanadai beruházások ösztönzése

Az észak-amerikai ország elsősorban az energetika és a gyógyszeripar területén fektetne be Szerbiában

A péntek óta Belgrádban tartózkodó John Baird kanadai külügyminiszter hétfőn az Aleksandar Vučić szerb kormányfővel folytatott beszélgetését követően abbéli véleményének adott hangot, hogy a Szerbia és Kanada közötti együttműködést magasabb szintre kellene emelni. Vučić egyetértett a kanadai politikus megállapításával és a két ország közötti eddigi kapcsolatokat méltatta, mondván, hogy az együttműködés fokozása mindig lehetséges, különösen a gazdaság területén. Vučić emlékeztetett arra, hogy Szerbia és Kanada 2012-ben megállapodást írtak alá a gazdasági stratégiai együttműködésről. Ennek mentén több kanadai vállalat is szerbiai projektum megvalósításába kezdett, elsősorban az energetika területén. A kétoldalú beruházás-ösztönzésről és védelemről szóló megállapodás aláírása tovább mélyíti majd a két ország közötti gazdasági együttműködést, értékelte Vučić.

A beszélgetés során a szerb miniszterelnök részletekbe menően ismertette Kanada külügyminiszterével az országban eddig foganatosított gazdasági reformokat, és a kormány majdani intézkedéseit, valamint beszámolt az ország európai integrációjának eddigi folyamatáról. Vučić köszönetét tolmácsolta Kanadának, amiért támogatta Szerbiát a májusi árvízkatasztrófa idejében.

Baird meglátása szerint a Szerbia és Kanada közötti kapcsolatokat a politika és a gazdaság szintjén is erősíteni kellene. Kanada megérti, hogy külpolitikai értelemben milyen helyzetbe került Szerbia az Európai Unió és az Oroszország közötti ellentét miatt, emelte ki Baird, majd reagálva Vučić köszönőszavaira, bejelentette, hogy Kanada újabb segélyszállítmányt küldhet az árvízkatasztrófa sújtotta szerbiai régiókba.

– Szerbia rendkívül vonzó a kanadai beruházók számára. Az ország elsősorban a bányaiparral és a gyógyszergyártással foglalkozó vállalataink számára érdekes – nyilatkozta Baird.

A kanadai diplomácia vezetőjét Tomislav Nikolić köztársasági elnök is fogadta és kiemelkedőnek minősítette a két ország közötti bilaterális együttműködést. Ugyanakkor a hivatalos állami látogatások száma sajnos nem tükrözi ezt, fűzte hozzá Nikolić.

– Szerbiát és Kanadát sok minden összeköti, elsősorban a szerbiai kivándorlók. Szerbia rendkívül méltányolja, hogy Kanada támogatja országunk európai integrációját. Az országaink közötti gazdasági együttműködést mindenféleképpen el kellene mélyíteni. Szerbia számos kedvezményes lehetőséget készített elő a kanadai beruházók számára – fogalmazott Nikolić.

Baird a folytatásban Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel tárgyalt. A felek a beszélgetés során az ukrajnai válságra is kitértek és egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a válság egyre aggasztóbb méreteket ölt és az összecsapások megszüntetésére szólították fel a feleket. Dačić a folytatásban a Szerbia és Kanada közötti gazdasági együttműködés fontosságát ecsetelte.

– Szerbiában jelenleg 50 kanadai vállalat működik. A majdani beruházások tekintetében az energetika területéhez kapcsolódóan folynak a legkomolyabb tárgyalások. A Bistrica és a Brodarevo vízerőművek és a Bori Szénbánya tekintetében haladtak a legelőrébb a tárgyalások. Kanada az elmúlt néhány évben többszáz millió dollár értékben ruházott be Szerbiába. Hiszem, hogy a most aláírandó, a kétoldalú beruházás-ösztönzésről és védelemről szóló megállapodás csak tovább fokozza az eddigi együttműködést – taglalta Dačić.