2024. május 8., szerda

1610 magyar elsős

Vajdaságban mintegy 283 ezer kis- és nagydiák számára kezdődött el az új tanév

Vajdaság területén az iskoláskor előtti intézményekben, általános iskolákban és középiskolákban hétfőn mintegy 283 300 diák számára kezdődött meg az új tanév. Minden oktatási intézmény felkészülten várta a tanévkezdést, jelentette ki Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár hétfői újvidéki sajtótájékoztatóján.

Vajdaságban 346 általános iskola van, amelyek közül a 2013/2014-es tanévben 27 község 74 általános iskolájában 14 830 tanuló folytatta magyar nyelven az általános iskolai tanulmányait. A múlt tanévben 26 község 65 általános iskolájában 1828 elsős kisdiák tanult. Az osztályok átlagos létszáma 14 diák volt.

Az idei, 2014/2015-ös tanévben 25 község és város területén (Ada, Apatin, Topolya, Fehértemplom, Óbecse, Begaszentgyörgy, Nagybecskerek, Magyarkanizsa, Nagykikinda, Antalfalva, Kevevára, Kúla, Kishegyes, Magyarcsernye, Törökbecse, Törökkanizsa, Újvidék, Hódság, Zenta, Szécsány, Zombor, Szenttamás, Szabadka, Temerin és Csóka) 66 általános iskolában van magyar elsős diák, derült ki a sajtótájékoztatón közzétett adatokból.

Az előzetes felmérések szerint Vajdaságban az általános iskolák első osztályába a 2014/2015-ös tanévben 18 047 tanuló iratkozott be, közülük 1610-en kezdték meg a tanulmányaikat magyar nyelven.

Az előző 4 iskolaévet figyelembe véve a vajdasági kisdiákok között most a legalacsonyabb a magyar elsősök aránya.

– Az előzetes adatok alapján a tavalyi évhez viszonyítva a tartomány területén az általános iskolákban a tavalyihoz viszonyítva 560-nal csökkent az elsősök száma. A magyar osztályokban 218 elsőssel van kevesebb. Ez jelentős csökkenés, és folytatódik az a tendencia, hogy évről évre kevesebb diák van a vajdasági első osztályokban. Ez a csökkenés különösen érezhető a magyar osztályokban. Ha megvizsgáljuk ennek az okait, az elsődleges ok mindenképpen a természetes szaporulat csökkenése. De ez csak része a problémának, mivel a másik fő ok az elvándorlás. Sok család döntött úgy az elmúlt egy évben, hogy elsősorban gazdasági megfontolásból elköltözik Szerbiából. E probléma megoldása a népességpolitikai és gazdaságpolitikai intézkedésekben rejlik. A gazdasági helyzet javulásáig a meglevő oktatási rendszerünket, az iskoláinkat, a tagozatainkat és a pedagógusainkat meg kell őriznünk – nyilatkozta Nyilas Mihály.

A tartományi titkár elmondta, hogy nincsenek pontos adataink arra vonatkozóan, hány magyar tagozatot kellett összevonni. Teljes képet csak az illetékes minisztérium végleges adatainak közzététele után kaphatunk. A tartományi titkárság szinte minden esetben engedélyezte a rendkívül alacsony létszámú (3-4 fő vagy ennél több) tagozatok megnyitását. Becslések szerint az előző évhez képest a magyar tagozatok számát illetően jelentősebb csökkenés nem várható. A tömbmagyarság iskoláiban észlelhető leginkább a tagozatok számának a csökkenése, tudtuk meg Nyilas Mihálytól.