2024. május 7., kedd

„A fizetéscsökkentés nem reform”

Pedagógustüntetés volt Belgrádban – Az iskolák egy részében sztrájkkal kezdődött a tanév

A tanév első napján az iskolák egy részében figyelmeztető sztrájkot tartottak a tanárok. Bizonyos adatok szerint a szerbiai iskolák 7 százalékában nem volt tanítás, illetve rövidített órákkal folyt az oktatás. Belgrádban a Nikola Pašić téren, közel a parlamenthez mintegy negyven településről érkeztek a tanügyi dolgozók, hogy elégedetlenségüknek adjanak hangot. A kormány azon döntése ellen tiltakoztak, hogy a közszférában, így a tanügyben dolgozók fizetését is csökkentik majd. Követelték, hogy ez a döntés alól mentsék fel a tanügyi és az egészségben dolgozókat, és az állami szervek, a szakszervezetek bevonásával dolgozzanak ki egy, a fizetési osztályokon alapuló rendszert, amely alapján elszámolják majd a fizetéseket, valamint kérték, hogy az állam dolgozzon ki egy rövid és egy hosszú távú stratégiát a munkaerő-feleslegek rendezésére.

Belgrádban több száz tanügyi dolgozó jelent meg a Nikola Pašić téren. Mintegy negyven község, város tanintézményei képviseltették magukat a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója által szervezett tüntetésen. Sípoktól és zenétől volt hagos a tér 45 percig, amíg az unió képviselői és tagjai elmondták tüntetésüknek célját. Dragan Matijević, az unió elnöke többek között rámutatott, ha ők maguk nem emelik fel a szavukat az igazságtalanság ellen, akkor eltűrik, hogy a reform címszó alatt megfosszák őket a fizetésük 10 százalékától. Zvonimir Jović, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnöke felhívta a figyelmet, hogy a közszférában nem lehet mindenkinek egységesen csökkenti a fizetést, ez alól mentesíteni kell a tanügyet és az egészségügyet, mivel ebben a két szférában a keresetek elmaradnak az országos átlagfizetésektől, ugyanakkor itt az alkalmazottak legnagyobb arányban egyetemi végzettséggel rendelkeznek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tanügyben dolgozók közül sokan, több mint 30 ezer alkalmazottnak nincs ki a teljes óraszáma, az iskolák azonban felsőbb utasításra újabb és újabb embereket foglalkoztatnak. Ezt a fajta foglalkoztatást sürgősen le kell állítani, gondoskodni arról, hogy a tanároknak meglegyen a szükséges óraszáma, és ha marad hely, csak akkor foglalkoztatni újabb dolgozókat. Beszélt az iskolákban uralkodó munkakörülményekről is. Mint kiemelte, sürgősen alkalmazkodnia kellene a tanügynek is az európai elvárásokhoz, így az osztályok létszámát legfeljebb 25 főre kell korlátozni.

A tanügyben jelen levő munkakörülményeket többen is megemlítették a tüntetésen, mint Milan Jevtić, a szakszervezet kragujevaci elnöke elmondta, a tanügyet meg kell reformálni, felül kell vizsgálni például az inklúziós elvárásokat, ahol a fogyatékkal élő gyermekek szenvednek legtöbbet. Csökkenteni a választható tantárgyak számát, ami véleménye szerint csak az új foglalkoztatottak számának növelését szolgálják. Marina Pavlović, a felszólaló tanárok egyike pedig kiemelte, a tanárok adminisztrációs kötelezettségein kellene változtatni. Elmondta azt is, hogy a tanügyi dolgozók fizetését 2009 óta nem növelték, most pedig a fizetések 10 százalékos csökkentésével akarják az államkasszában azt a lyukat betölteni, amelyet azok a politikusok csináltak, akik jelenleg is pozícióban vannak.

Srđan Verbić oktatási miniszter nem jelent meg a tüntetésen, az unió képviselőit sem fogadta, mint megtudtuk, csupán telefonon értekezett velük. A hétvégén a B92 televíziónak azt nyilatkozta, a szeptember 1-je nem jó időpont a tüntetésre, hiszen a fizetések csökkentése még nem történt meg. Nagy vihart kavart a miniszter kijelentése, hogy azoknak, akik a tanév első napjára sztrájkot szerveznek, el kellene gondolkodniuk, milyen példát mutatnak a diákoknak.

A tüntetésen kijelentették, ezzel a belgrádi tüntetéssel nem fejezték be követeléseik érvényre juttatását, ha kell, minden hónapban kétszer, a fizetések kifizetésekor felemelik a szavukat az igazságtalan bánásmód ellen.