2024. május 3., péntek

Bolyongás a Petőfi Sándor utcától

Kiállítás a topolyai tájházban

A topolyai Művelődési Ház virtuális sétára invitál térben és időben az egykori Topolyán. A múltidézést valamikori utcanévtáblák, régi felvételek, térképrészletek is segítik a hétvégén megnyílt Bolyongó című kiállításon.

– Tavaly a Művelődési Háznak ajánlottak egy magánszemély által összegyűjtött, az elmúlt száz évben használatos topolyai utcanévtáblákat tartalmazó gyűjteményt, ezt a tájházban helyeztük el. Még akkor megfogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk bemutatni ezeket a tárgyakat kiállítás keretében. Arra az elhatározásra jutottunk, hogy nem csupán maguknak a tábláknak az ismertetését kívánjuk tárlat keretében megvalósítani, hanem bemutatni egy régebbi Topolyát: épületeivel, tereivel, embereivel, elsősorban az utcanévtáblák régi fényképekhez történő társításával. Az idén tavasszal, mikor egykori vendéglátó-ipari létesítményeket, iparosműhelyeket, utcarészleteket ábrázoló fényképek után kutattunk, az önök segítségét kértük – hangzott el a kiállításmegnyitón Csípe Tímeának, a Művelődési Ház igazgatójának köszöntőjében, aki a mintegy húsz utcanévtáblát és hozzá kapcsolódó százhúsz fotót felvonultató kiállítás anyagát jellemezve megjegyezte:

– A kiállított képek nagy része ábrázol iparosműhelyt vagy mestert munka közben. Egyetlen idekívánkozó gondolat: Borús Rózsa leírása szerint a topolyai iparosságnak súlya, tekintélye volt. Egy 1940-ben készült statisztikai kimutatás szerint Topolyán 70 szakma összesen 630 mesterét tartják nyilván. Legtöbb borbély és fodrász (47), valamint férfiszabó (47), majd asztalos, kovács és patkolókovács, de ebben az időben például 13 darálósa, 8 belese, 6 üstkészítője, két kádára, két fésűse, egy nyilvántartott szitása, kocsifényezője, kocsikárpitosa, bocskorosa, hordókészítője, címtáblafestője is van Topolyának – osztotta meg a jelenlevőkkel Csípe Tímea.

A Művelődési Ház igazgató-helyettese, Tatjana Dudás szerb nyelven elmondott üdvözlőszövegében is összefoglalót hallhatott a megnyitó nagyszámú közönsége a topolyai iparosság sorsának az 1880-as évektől a második világháborúig tartó alakulásfolyamatáról. A magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal támogatásának köszönhetően a kiállítás köré építve komplex rendezvénysorozatot szervezhet az ősz folyamán a kulturális intézmény. A tárlat tartalmához köthető előadások formájában a kiállításnak számos kísérőrendezvénye lesz csütörtök esténként mgr. Pastyik László, Kisimre Szerda Anna és a Kodály Zoltán MMK képviselői, valamint Nagy Tibor közreműködésével. A Bolyongó köré játszóházak is szerveződnek, amelyeket Gazsó Hargita koordinál majd. Szeptember 4-én, 18 órától mgr. Pastyik László értekezik Séta az egykori Petőfi utcában címmel. A tárlatot  hétfőnként és csütörtökönként 13-tól 19 óráig, keddi, szerdai és pénteki napokon pedig 8-tól 14 óráig látogathatják. A látogatóidőn kívüli csoportos látogatás igényét – a szervezők kérik – jelezzék előre a 024-713-515-ös telefonszámon.