2024. május 6., hétfő
US OPEN

Novak zsinórban 22. negyeddöntője

Legyőzte Kohlschreibert, ma Murray következik – Vége Krunić New York-i tündérmeséjének – Váratlan kanadai vereségek

Novak Đoković, mint az feltételezhető is volt, New Yorkban sokkal jobban játszik, mint a múlt hónapban Torontóban és Cincinnatiban. A 27 éves világelső, aki hétfőn a 110. hetét kezdte meg a ranglista élén, és ezzel az öröklista hetedik helyét foglalja el, három játszmában győzte le a német Philipp Kohlschreibert. A német ellen most 5:1-re vezet, és bejutott a zsinórban 22. negyeddöntőjébe a nagy tornákon. E tekintetben ez a harmadik leghosszabb sorozat, a nyílt tenisz korszakában csupán Roger Federer (36) és Jimmy Connors (27) értek el ennél hosszabb sorozatot.

Viktorija Azarenka már túl nagy falat volt Krunićnak (Fotó: Beta/AP)

Viktorija Azarenka már túl nagy falat volt Krunićnak (Fotó: Beta/AP)

Novak nagyszerűen kezdett, az első játékot csak 5:0-s vezetés után adta le, majd a második játszmától valamivel szerényebben teljesített, ezért a németnek a második játszmában 5:4-es vezetésnél játszmalabdája is volt. Novak ezt hárította, majd még két játékkal övé lett a játékrész, a harmadik szettben pedig egyetlen break is elegendő volt a továbbjutáshoz. Đoković ma a negyeddöntőben a skót Andy Murray-vel vív csúcsrangadót. Murray az idén nem játszik a legjobb formában, négy egymás utáni nagy tornán például nem jutott döntőbe, viszont hétfőn este Tsonga ellen ki tudta csikarni a győzelmet. A francia jól játszott, a skótot időnként izomgörcsök kerülgették, de mindhárom játszma hajrájában ő volt az, aki megnyerte a legfontosabb pontokat. Novak és Andy immár 21. alkalommal találkoznak. A mérleg 12:8 Đoković javára, a skót pedig a tavalyi wimbledoni döntő óta nem győzte le a szerbet. Pontosabban senkit sem vert le a legjobbak közül, hisz a Tsonga elleni volt az első győzelme a legjobb tíz egyike ellen az említett wimbledoni döntő óta.

A mérkőzésnek nincs esélyese, bármi történhet, a két rivális olyannyira ismeri egymást, hogy minden taktikai meglepetés kizárt, és ma éjjel akár az idény egyik legjobb meccsének lehetünk szemtanúi.

A másik ágon a svájci Stan Wawrinka és a japán Kej Nisikori jutott a negyeddöntőbe. Ki tudja mi lett volna a meccs végeredménye, ha az első játszma hajrájában Tommy Robredo néhány rossz adogatással nem rontja el az 5:4-es vezetést. Wawrinka kihasználta az alkalmat, és Nisikori ellen is esélyes lesz. A japán 4 óra 19 perces meccsen, helyi idő szerint hajnali 2.26 órakor zárta az ötjátszmás csatát a kanadai Miloš Raonić ellen, és ez a késői meccsbefejezés New York-i csúcsbeállítása. Kétszer játszottak, s 2012-ben mindkétszer a svájci nyert.

A kanadaiaknak nemcsak Raonić veresége okozott bánatot, hisz kiesett a tehetséges Eugenie Bouchard is, akit a nagy ütések találkozóján a balkezes orosz Jekatyerina Makarova múlt felül. Makarova a negyeddöntőben a fehérorosz Viktorija Azarenkával találkozik, aki kizárólag nagyobb tapasztalatának köszönhetően vetett véget Aleksandra Krunić tündérmeséjének. A WTA honlapja szerint is Azarenka élte túl a megpróbáltatást, a meccs befejeztével pedig, ami különben nem szokása, a fehérorosz nem fukarkodott a bókokkal Aleksandra számlájára.

Belindát mindenki kedveli

Jelena Janković: Nem zavart, hogy a publikum zömmel Belindának szurkolt. Az új arcok mindig érdekesek. Ha a tribünön lettem volna, én is neki szurkolok.

Gael Monfils: Dimitrov nagyon tehetséges, a legnagyobb erényének pedig a védekezést tartom. Ez azonban nem gátolhat meg abban, hogy támadó szellemben lépjek fel.

Martina Hingis: Belindától a maximumot vártam, de ennyire érett és színvonalas játékot nem reméltem. Különösen a fonákja jó, és ha még a mozgásán is javít, csodákat fog művelni.

A negyeddöntő utolsó párját a címvédő Serena Williams és az olasz Flavia Pennetta alkotják, és ez a veteránok még egy rangadója lesz.  

EREDMÉNYEK

Az US Open nyolcaddöntőjében, férfiak: Đoković–Kohlschreiber 6:1, 7:5, 6:4, Murray–Tsonga 7:5, 7:5, 6:4, Wawrinka–Robredo 7:5, 4:6, 7:6, 6:2, Nisikori–Raonić 4:6, 7:6, 6:7, 7:5, 6:4. Nők, nyolcaddöntő: S. Williams–Kanepi 6:3, 6:3, Pennetta–Dellaqua 7:5, 6:2, Azarenka–Krunić 4:6, 6:4, 6:4, Makarova–Bouchard 7:6, 6:4.