2024. május 5., vasárnap

Leépülő család – gyengülő társadalom

Huszonöt éves a Vajdasági Házas Hétvége Közösség

Vajdaság különböző településeiről, valamint Magyarországról, Romániából, Szlovéniából és Horvátországból mintegy háromszázan vettek részt a Vajdasági Házas Hétvége Közösség 25. évfordulójának a megünneplésén, amelyet az elmúlt hétvégén, a városnapi rendezvényekkel párhuzamosan rendeztek meg Zentán. A rendezvényre pénteken az esti órákban fogadták az első vendégeket. Számukra a szervezésben részt vevő Gyermekbarátok Egyesülete rukkolt elő alkalmi fogadással az Anna-panzióban.

A jubileumi ünnepség szombaton közös sétával, városnézéssel folytatódott, az ebédet követően pedig dr. Német László nagybecskereki püspök előadását hallgathatták meg. A püspök atya a családról beszélt, az egyházban, illetve a társadalomban betöltött szerepéről. Előadásában a családok működését összekötötte a plébánia működésével, ugyanis, ahogyan elmondta, a családnak az elsődleges megvalósulása otthon, a házukban történik, a plébánián pedig közösségi formában valósul meg az a hit és szeretet, amelyet odahaza megélnek a családtagok. Rámutatott olyan nehézségekre is, amelyekkel a családok manapság gyakran szembesülni kénytelenek, ugyanis ebben a gyorsan változó világban, amelyben bizonyos tekintetben minden oly kötetlenné vált, nehéz elfogadni s egy életre vállalni az elkötelezettséget. A püspök atya szerint maguknak a plébániáknak a fogalma is megváltozott az idők folyamán. Az emberek ugyanis jóval mobilabbak, könnyebben közlekedhetnek, és így nincsenek csak egy plébániához kötve, nyugodtabban elmehetnek másikba is.

Az előadás után a jelenlévők kérdéseket is feltehettek, s többekben is felmerült az, hogy miképpen lehetne a fiataloknak továbbadni a vallást, illetve a fiatal házaspárok közül miért is kérik mind kevesebben az egyház áldását. Ez utóbbira válaszolva a püspök elmondta, hogy ez benne van a mai kultúrában, s egyrészt talán természetesnek is tekinthető, másrészt pedig mégsem, mivel a férfi és a nő közötti kapcsolat sokkal mélyebb elkötelezettséget kér és követel meg, mint csak azt, hogy szeretetben éljenek egymás mellett. Külön áldás, külön szentség van, amely segíti a házasulókat, hogy megfeleljenek azoknak a kihívásoknak, amelyek nemcsak mézet és mézesheteket hoznak, hanem nehézségeket is. Győzködni senkit sem lehet, de szerencsés és boldog házasokat látni, akiknél a vallás is jelen van, az mindenképpen jó tanúságtétel. A püspök megjegyezte azt is, hogy az egyház kétezer éves történetében mindig is voltak olyan korszakok, amikor kevésbé volt a házasság tisztelve, illetve gyakorolva, de voltak olyanok is, amikor az egyház és az állam közötti együttműködés még olyan alapokon állt, hogy mindkét nagy intézményrendszer támogatta a házasságot mint szentségi állapotot vagy közjogilag rendezett életközösséget. Manapság ez az életközösség a társadalmi civil szférát illetően teljesen más irányba mozdult el, ami viszont a társadalom gyengülését is előidézi – ecsetelte.

Az előadást követően dr. Német László nagybecskereki és dr. Pénzes János szabadkai püspök celebrálásával hálaadó szentmisét tartottak, majd rövid zenei felüdülés után a Gyermekbarátok Egyesülete Kuckó csoportjának A beszélő fa című előadását tekinthették meg a jelenlévők.