2024. május 7., kedd

Dinnyeföldön szőlő

Hétvégén tartották meg a nagy hagyományokkal rendelkező Bácsfeketehegyi Szüreti Napokat – Közel 200 fellépője volt a szórványban működő magyar művelődési egyesületek találkozójának

A szüreti mulatságnak nagy hagyománya van Bácsfeketehegyen, hiszen az első idetelepültek is szőlőtermesztéssel kezdtek foglalkozni, igaz, kissé csalafinta módon, tudtuk meg Pál Károlytól, a Feketics Művelődési Egyesület elnökétől és a szüreti napok egyik fő szervezőjétől.

– Bácsfeketehegy magyar lakossága 1785-ben jött ide Kunhegyesről, ahol főként szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Itt is szerették volna folytatni ezt a hagyományt, de az akkori zombori helytartó nem engedte meg nekik a szőlő ültetését. Őseink ekkor dinnyeföldek telepítésére kértek engedélyt, de furcsa módon a dinnyeföldön csak szőlő nőtt. Azóta van itt a szőlőnek hagyománya és nagyon sokáig megélhetést, kapaszkodót jelentett. Reményeink szerint előbb-utóbb újra egy kapaszkodó lesz ahhoz, hogy a magyarság megmaradjon itt, Bácsfeketehegyen – mondta el a művelődési egyesület elnöke, majd hozzáfűzte, hogy a szüreti napokat is közösségépítő jelleggel szervezték meg.

A rendezvénysorozat ez alkalommal is a bánáti, szerémségi és dél-bácskai művelődési egyesületek találkozójával kezdődött. Magyarittabéról, Nyikincáról, Udvarnokról, Tordáról, Mitrovicáról, Törökkanizsáról és Tamásfalávról érkezetek fellépők a Feketics M.E. által szervezett műsorra. A találkozónak is hagyománya van, hiszen a bácsfeketehegyi egyesület már hosszú ideje együttműködik a szórványban működő magyar művelődési egyesületekkel.

– Több, mint tíz éve, minden évben vendégül látjuk a szórványban működő testvéregyesületeinket a hagyományos szüreti rendezvényünket megelőző estén. Ez alkalommal közel 200 fellépője volt a találkozónak. Művelődési egyesületünk saját költségvetéséből különített el pénzt a találkozóra, mert úgy gondoljuk, hogy kötelességünk folytatni azt a hagyományt, hogy évente legalább egyszer meghívjuk testvéregyesületeinket – mondta el Pál Károly.

A találkozó fellépői népdalt és -táncot, szavalatokat, mesemondást és énekes produkciókat mutattak be a közönségnek.

A szüreti napok szombaton a helyi néptáncosok felvonulásával folyatódott: vigadozva, zenélve lovaskocsikkal járták körbe a falut, s közben megálltak a piactérnél, a Lódi-borászatnál, a kerekes kútnál és a strandon. Minden helyszínen alkalmi műsort mutattak be, amelyen felléptek az Aprócskák néptánccsoport, a Csalogány tamburazenekar és a Kónya néptánccsoport lány tagjai.

A táncosok felvonulásával párhuzamosan, 10 órától szalonnasütés kezdődött a strandon, valamint kun játékbemutatót tartottak a gyerekek számára. A számítógéphez szokott lurkók között igen népszerűnek bizonyultak az olyan játékok, mint a hordólovaglás, a patkódobás, a kötélhúzás és a zsákban ugrálás. A bácsfeketehegyi szüret elmaradhatatlan része a hagyományos birkapaprikás, amit ez alkalommal promóciós áron vásárolhattak meg az érdeklődők.

A XLIII. Bácsfeketehegyi Szüreti Napokat a Feketics Művelődési Egyesület, a bácsfeketehegyi helyi közösség, a Gazdakör és a Karatepe Kun Hagyományőrző Egyesület szervezték.