2024. május 4., szombat

Optimistán, fiatalos lendülettel

A Német Népi Szövetség sokrétű tevékenységet folytat a német nyelv és kultúra megismertetése és az elvándorlás megállítása céljából

A Német Népi Szövetség az idén ünnepelte fennállásának tizennyolcadik évfordulóját. Az elmúlt mintegy két évtizedben számos aktivitásuk volt, melyek többek között azt a célt szolgálták, hogy a német nyelv és kultúra által megismertessék magukat másokkal, s ennek, valamint a kommunikációs technológiának köszönhetően mondhatni nemzetközi hírnévre és elismerésekre tettek szert, hiszen munkájukat, törekvéseiket az internet által a világ más részein is nyomon követhetik.

Weiss Rudolf, a Német Népi Szövetség elnöke elmondta, az egyik formája annak, hogy megismerjék őket, az az ingyenes német nyelvtanfolyam, melyet immár évek óta megszerveznek, azzal, hogy még sohasem volt ekkora az érdeklődés a tanfolyam iránt, mint az elmúlt egy évben.

– A tanfolyamra egész évben lehet jelentkezni, és a jelentkezők számához mérten szervezünk újabb csoportokat. Jelenleg egy kezdő és egy haladó csoportunk van, s ők nagyon jól haladnak. Azonkívül, hogy szerdánként összejövünk itt, a szövetség Halasi úti székházában, és a nyelvtanulás mellett egymással is ismerkedünk, az internetet is felhasználjuk, ehhez és a Facebookon működő oldalunkon hasznos linkeket teszünk közzé, ami segít a nyelvtanulásban. Nemrégiben született az ötlet, hogy a világhálót kihasználva a Skype-on keresztül konferenciabeszélgetéseket is tartsunk, melybe a más országokban élő német származású emberek is bekapcsolódhatnak. Nagyon örülünk annak is, hogy nagyjából ötven tanító is jelentkezett nálunk, hogy ők is részt vennének a tanfolyamunkon. Ez stratégiailag is fontos számunkra, hiszen ők egy-két éven belül már olyan nyelvismerettel rendelkeznek majd, hogy szabad aktivitás vagy emelt szintű óra keretében megkezdhetik az alapok tanítását a diákjaikkal. Biztosan lesz érdeklődés iránta, hiszen a szülők is felismerték a nyelv ismeretének fontosságát, csemetéik jövőjét Németországban, Ausztriában, Svájcban látják, vagy ha körülnézünk Szabadkán, akkor sok német és osztrák befektetővel találkozunk, s ebből a szempontból úgyszintén fontos a német nyelv – magyarázta Weiss, hozzátéve, a Szabadkától messzebb lévő településeken is szeretnék megindítani a nyelvtanfolyamot, ahol működnek helyi szervezeteik.

A napokban Hamburgból, Münchenből, Linzből, Grazból és Bécsből érkezett egy nagy delegáció, s a Német Népi Szövetséggel folytatott megbeszélésnek köszönhetően újabb tervek születtek. Sokan elvándorolnak vidékünkről, s ezt szeretnék valahogy megakadályozni, így az egyik ötlet az idénymunka lehetősége Németországban és Ausztriában, ami után az emberek visszatérnének. A másik ötlet a fiatalok ösztöndíjazása, vagyis támogatnák a külföldi tanulmányaikat, amelynek befejezése után hazajönnének, és elhelyezkednének az itteni német vagy osztrák cégekben.

– Mindent megteszünk azért, hogy az emberek itt maradjanak vagy visszatérjenek. Ez is stratégiai cél számunkra. Másrészt nem felejtjük el, hol élünk, hogy milyen sok nemzetiség él itt együtt. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy ne zárkózzunk el másoktól, hanem összefogjunk más nemzeti kisebbségekkel. Így az év elején létrehoztuk a Szabadkai Nemzeti Kisebbségek Szövetségét, melyben tíz nemzeti kisebbség, a magyar, horvát, bunyevác, montenegrói, bosnyák, macedón, roma, ruszin, zsidó és a német szervezet vesz részt. Ennek híre eljutott másokhoz is, és érkezett hozzánk egy felkérés a szerémségi olasz és az újvidéki horvát kultúrközpontoktól, hogy alakuljon meg a horvát, olasz és német nemzeti kisebbségek szervezete is. Ezeknek az együttműködéseknek a célja egymás megismerése, tapasztalatcsere, közös programok, együttes fellépés lesz. A horvátokkal és az olaszokkal ezenkívül ifjúsági táborokat is szeretnénk tartani, és anyaországi, azaz németországi, horvátországi és olaszországi látogatásokat is szervezünk majd. A fiatalok egyébként nagyon fontosak számunkra, az elnökségben és a felügyelőbizottságban is helyet kaptak, hiszen ők a jövő, tele vannak energiával, lendülettel, s nekik köszönhetően a Német Népi Szövetségben is van lendület, és sok új ötlet születik – magyarázta Weiss.

Weiss Rudolf büszkén újságolta el, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak másoktól, munkájukról, törekvéseikről, eredményeikről sokszor nyilatkoznak elismerően, nemegyszer példaként szolgáltak más közösségek számára. Az elnök szerint sikerük titka, hogy optimisták, mindig tudták, mit akarnak, és azt kivel együtt lehet megvalósítani, a fiatalokkal foglalkoznak, és kihasználják a modern kommunikációs technológia minden előnyét.