2024. május 4., szombat

Az újratelepítés 264. évfordulóján

A Topolya községi képviselő-testület díszülésén átadták a Pro Urbe díjakat – Testvér-települési megállapodás született Jánoshalma és Topolya között

- A mai napon a távoli 1750-es évre emlékezünk, ami fordulópontot jelentett a település fejlődésében. Ekkor Grassalkovich Antal gróf 1750. szeptember 15-én kelt ajánlólevelében Csizovszki Ferenc szabadost bízta meg a topolyai puszta betelepítésével. Jeles ünnepeken, amilyen a mai is, megjutalmazzuk az elmúlt esztendő kiemelkedő eredményeit felmutató szervezeteket és személyeket. Szeptember 15-e üzenete Topolya községben annak az értékrendnek a nyomatékosítását jelenti, amely az élhetőbb közösségért küzd, ami az itt élő emberek odaadásán, küzdelmén, mindennapi kitartó munkáján alapszik s megteremti a továbblépés lehetőségét – fogalmazott Fazekas Róbert, a Topolya községi képviselő-testület elnöke köszöntőjében szeptember 15-én, Topolya város napján a Topolya községi képviselő-testület ünnepi díszülésén, a helyi Művelődési Ház mozitermében.

Az idén Pro Urbe-díjas Topolyai Községi Tűzoltó Szövetség szervezésében tűzoltóbemutató-gyakorlat vezette fel a községi képviselő-testület ünnepi díszülését, az ülésre meghívottakat érkezéskor Gál József és Gálik Ervin hegedűjátéka fogadta, míg a teremben a topolyai Alsófokú Zeneiskola tanulóinak, Dudás József tanítványainak gitárjátékát élvezhették az egybegyűltek.

A képviselő-testület elnöke üdvözlőbeszédét követően Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere is összegezte, jellemezte a közösség munkáját:

– Büszkén számolhatunk be azon projektumokról, amelyekkel oktatási intézményeink kiválóbb működtetését biztosítottuk, a biztonságosabb közlekedést céloztuk meg, színvonalasabb művelődési és sportprogramokat tettünk lehetővé költségvetési és más forrásokból, fejlesztéseket eszközöltünk az önkormányzat minden településén. Legnehezebb feladat az új befektetők idevonzása, új munkahelyek teremtése, ahol szintén tudunk előrehaladásról beszámolni. Az elmúlt egy évben legtöbbet a korábban elkezdett projektumok befejezésén dolgoztunk, a Rendezvények tere, a tekepálya, a diákotthon, a Vénusz, a park, a Hotel, a Topolyai-tó kérdése vonatkozásában, de ezekből a feladatokból bőven maradt a következő évre is. (…) Büszkeséggel tudjuk kiemelni a három határon átívelő projektumot (kerékpárút, megújuló energiák és művésztelep), illetve a folyamatban lévő terelőút kiépítését, a most már 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő ipari parkban, amely 1 millió eurós tételt jelent. Az elmúlt egy évben a topolyai önkormányzat 38 sikeres pályázat hordozója volt, amely 166 567 000 dinár céleszközt jelent a községi költségvetésben és projektumokban.  – fejtette ki a polgármester.

Az esemény nyitó perceiben Fazekas külön köszöntötte a kkt ünnepi ülését jelenlétével megtisztelő Takács Lászlót, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ideiglenes ügyvivőjét, Dragan Đurićot, a Horvát Köztársaság szabadkai konzulját, Csikós László munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális kérdésekkel megbízott minisztériumi államtitkárt, Győri Lukréciát, a kereskedelmi-, idegenforgalmi- és távközlési minisztérium államtitkárát, Juhász Attilát, a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium államtitkárát, Topolya testvérvárosainak küldöttségeit, Fremond Árpádot, a Szerb Köztársaság parlamenti képviselőjét, Juhász Bálint tartományi gazdasági, munkaügyi és nemek egyenjogúságának kérdésével megbízott titkárhelyettest, Egeresi Sándort, Vajdaság AT Képviselőházának képviselőjét, Dobai János tartományi urbanisztikai, építészeti és környezetvédelmi segédtitkárt, Csíkos János tartományi sportügyi segédtitkárt és Dragi Vučkovićot, az észak-bácskai körzet elöljáróját. A vendégek közül Josip Nemec, a horvátországi Orahovica, valamint a romániai Gyergyószentmiklós polgármestere, valamint Mezei János ünnepi köszöntőjüket is tolmácsolta az összejövetelen.

A díszülésen a Pro Urbe-díj átadására is sor került. Az idei évben Kocsis Antal helytörténész, Jelena Simović tanár és a Topolyai Községi Tűzoltó Szövetség részesült ebben az elismerésben. Topolya község plakettjét ezúttal Csincsák László és Vass Borsodi Borbála vehette át. A Bajsa Asztalitenisz Klub is ezen elismerésben részesült. Topolya község köszönőlevelét Kósa Maja kapta a lovassportban elért eredményéért. A díjazottak nevében Zorica Rankov, a Topolyai Községi Tűzoltó Szövetség közgyűlésének elnöke mondott köszönetet. A díszülés zárórészében a Gál József vezette Melódia kamaraegyüttes előadását élvezhette a közönség. Az ülés menete során Kohanec Botond és Fenyvesi Flórián gitárjátéka mellett az egybegyűltek két vetítést is figyelemmel kísérhettek: azt a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat által készített filmet, amely betekintést nyújt az önkormányzat elmúlt évi munkájába, továbbá azt, amely az 2014-es évi Pro Urbe-díjasok portréját villantotta fel.

A kkt tegnapi ünnepi ülésén testvér-települési megállapodás született a magyarországi Jánoshalma és Topolya között. A városnapi alkalmi rendezvényt Czeller Zoltán, Jánoshalma város polgármestere és Komáromi Lajos alpolgármester, továbbá a két település immár több évtizedes gyümölcsöző együttműködésében vezető szerepet játszó, topolyai születésű dr. Benda Dénes, Jánoshalma város címzetes főjegyzője tisztelte meg jelenlétével. A díszülés menetébe iktatták a testvér-települési megállapodásról szóló szerződés aláírását. Az erről szóló okiratot Kókai Mernyák Melinda, Topolya község elnöke és Czeller Zoltán jánoshalmi polgármester látta el kézjegyével.