2024. május 6., hétfő

Határozat a Krivaja védelméről

Lapunk rendszeresen beszámol a Krivaja folyó július óta tartó, nagy mértékű szennyezéséről. Kishegyes község önkormányzata volt az első, amely erről értesítette a köztársasági vízügyi felügyelőt, s azóta több alkalommal is feljelentést tettek a szennyezés miatt. A felsőbb szervek idáig egyetlen hatékony, a szennyezés leállítását célzó lépést sem tettek, ezért a községi tanács határozatot hozott, amelyben sürgős intézkedést kér az illetékesektől.

Bácsi Gábor, az önkormányzat mezőgazdasági osztályának vezetője elmondta, hogy a tanács határozatával aggodalmának és elégedetlenségének adott hangot, amiért eddig nem sikerült felfedni a Krivaja szennyező(i)jének kilétét és megakadályozni a további szennyezést. A község történetében a Krivaja szennyezése a legnagyobb ökológiai katasztrófa, amely a környezetre és a polgárok egészségére is  veszélyt jelent. Ezzel valaki emberi és alkotmányos jogokat sért, ezért a községi tanács arra kéri az illetékes állami szerveket, hogy mihamarabb derítsék ki a szennyező kilétét és szabjanak gátat ennek az igen nagy mértékű szennyezésnek.

A községi határozatot továbbították a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumnak, a tartományi környezetvédelmi titkárságnak, a tartományi ombudsmannak, a Vajdaság Vizei Vízgazdálkodási Közvállalatnak és az észak-bácskai körzeti megbízottnak.

Topolyán ma Egy perccel 12 óra előtt mottóval tiltakozó megmozdulást tartanak. Dragan Pečurica  főszervező a Panda áruház előtt várja 12 óra előtt néhány perccel a tiltakozás támogatóit. A tervek szerint a gyülekezőt követően az AIK igazgatósági épülete elé, majd pedig a Žibelhez vonulnak a megmozdulás résztvevői. A szervező kilátásba helyezte, hogy minden olyan tevékenység ellen tiltakozni fognak, ami környezetszennyezéssel jár.