2024. április 27., szombat

Januártól piaci áron fizetjük a gázt

Bajatović: A Srbijagas csak törvényes jogával él

Piaci árat kell fizetniük az elhasznált gázért január 1-jétől Szerbia polgárainak, és nem vállalunk semmiféle szolidaritást azokkal szemben, akik tartozást halmoznak fel – nyilatkozta Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója a Politika napilapnak.

Dušan Bajatović (Fotó: Beta)

Dušan Bajatović (Fotó: Beta)

– Az elhasznált gázmennyiséget mindenkinek ki kell fizetnie. Esetleg csak az iskolák, kórházak és az óvodák lesznek kivételek. Egyedül ezen speciális esetekben teszünk majd kivételt – nyomatékosította kijelentését a gázszolgáltató közvállalat igazgatója.

Mint Bajatović a napilapnak elmagyarázta, az intézkedés tulajdonképpen a pénzügyi helyzet rendezését szolgálja, amely révén a kormány meghagyására a Srbijagasnak jövőre 60 millió euróval kell hozzájárulnia a költségvetési megtakarításhoz.

– Nincs szó drágulásról, csupán a gáz árának a valós költségekkel való összehangolásáról, és ennek minimális hatását a fogyasztó is meg fogja érezni. Nem új adóteherként kell értelmezni ezt a lépést, hiszen csak összehangoljuk a fogyasztói gázárral a szállítási és a hálózati díjakat – fejtette ki a Srbijagas igazgatója.

Bajatović elmondta, hogy az új stratégiának köszönhetően nyereségesebben gazdálkodhat a közvállalat, és a felhalmozott adósságokat nem az ország adófizető polgárai lesznek kénytelenek törleszteni. Értékelése szerint ez igazságosabb módszer, mint az előző, amikor a gázszolgáltató közvállalat felhalmozott tartozásait Szerbia összes polgárának kellett fizetnie.

– Úgy is mondhatnám, hogy a Srbijagas csak kihasználja törvényes jogát, hogy a gázt valós áron adja – szögezte le az igazgató, majd hozzátette, hogy az intézkedés után befolyó összeget a cég a következő év végén ömleszti át a költségvetésbe.

A Politika cikke arról is említést tesz, hogy a gázszolgáltató közvállalat ezzel a lépéssel próbál válaszolni a gazdálkodási módszereire irányuló negatív kritikákra. Maga a cég – a Költségvetési Tanács adatai szerint – Szerbia államadósságát 800 millió euróval növelte meg.

A közvállalat veszteségei tavaly és tavalyelőtt is rendkívül magasak voltak a nem megfelelő üzleti stratégia miatt. Így történhetett meg az, hogy a 2012-es 37 milliárd dináros veszteségről a következő évre 500 milliárdra nőtt a cég vesztesége.