2024. május 6., hétfő

Kelet-Szerbiában a hétvégi esőre készülnek

Több napos kitartó és kiadós eső után Kelet-Szerbiában is derűs idő volt csütörtökön. A megenyhült időjárással vette kezdetét Kladovo környékén a földcsuszamlások és az árvíz okozta károk eltakarítása. Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője szerint csütörtökön sokkal jobb volt a helyzet, mint a korábbi napokban, nem volt szükség evakuációra, és nemcsak az utakat, hanem már az utcákat, sőt az udvarokat is elkezdték tisztítani a földcsuszamlások és az árvizek hordalékaitól, a sártól és faágaktól. Szavai szerint Grabovica településen továbbra is folyik a záporpatakok létrehozta tó kiszivattyúzása, de a legnehezebb a helyzet Tekija településen, ahol gyakorlatilag leomlott a hegy oldala és szinte teljesen betemette a fél falut. Az illetékesek szerint a grabovicai „záportóban” mintegy 3 millió köbméter víz van. A mentési és takarítási munkálatokban a katonaság egységei is részt vesznek.

– A mentési munkálatokban az élelemben és az ivóvízben szűkölködő lakosság élvez elsőbbséget – mondta – Marić.

Negotin környékén megkezdték a csatornák és a patakok medrének kikotrását is, hogy el tudják vezetni a hétvégén esedékes csapadékot. A környéken öt iskolában szünetel az oktatás. Majdanpek községben Boljetina faluban a legrosszabb a helyzet, ahol 60 épületet árasztott el a víz és a sár. A településen áram már van, de a vízvezetékrendszer továbbra sem működik.

Mint azt Predrag Marić megjegyezte, az előrejelzések szerint a hétvégén újból esőre lehet számítani, ezért a terepen lévők igyekeznek felkészülni a következő hétre. Az illetékesek beszámolója szerint emellett gondot okoz az is, hogy az átázott hegyoldalakon bármikor újabb földcsuszamlás vagy kőomlás történhet.

Michael Davenport, az EU szerbiai küldöttsége vezetőjének nyilatkozta szerint a küldöttség figyel a kelet-szerbiai eseményekre.

– A küldöttség figyelemmel kíséri, hogy a bajba jutott polgárok kapnak-e élelmet, vagy bármi mást, amire szükségük van – mondta Davenport.

Mint megjegyezte, a küldöttség ezért folyamatos kapcsolatot tart fenn a szerb kormánnyal és a belügyminisztériummal is.