2024. április 27., szombat

A hegycsúcsokon át a messzeségbe

Másodízben rendezték meg Jagodinán az általános és középiskolások Animator Fest elnevezésű országos animációs filmfesztiválját. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium Filmszakköre ezúttal két alkotással szerepelt a szemlén. Tavaly a második díjat érdemelték ki, az idén azonban az első díj birtokában tértek haza.

Animációs filmmel foglalkozni izgalmas dolog. Persze, kell hozzá egy óriási adag türelem és idő, és ezért kevesen művelik, de az eredmények lenyűgözőek tudnak lenni, és a sikerélmény kárpótolja az alkotót. A díjnyertes film, az Over the Hills and far away rendezője Szremkó Bettina volt. Tavaly egyedül, számítógépen készítette el filmjét, az idei azonban egy csoportmunka. Ezt nemzetközi együttműködés keretében készítették a bolyaisok, a bodajki művészeti iskola tanulóival közösen.

A film kollázstechnikával készült. Mint ahogy Orosz Kingától, a film operatőrétől megtudtuk, voltak akik rajzoltak, voltak akik ollóval vagdosták ki a rengeteg figurát, majd pedig a felvétel folyamán a sok kivágott részecskét mozgatták, tologatták egy-két milliméterrel, ő pedig kamerával rögzített egy-egy mozdulatot. (A mindössze kétperces filmnél ez több mint 3000 felvételt jelentett.)

A fesztiválon két kategóriában versenyeztek az alkotók: a 15 éves és 18 éves korosztályban. Összesen 28 filmet válogatott be a zsűri a programba. Rastko Ćirić, az iparművészeti kar grafika és animáció tanára, egyben a zsűri elnöke, sajnálatát fejezte ki, hogy kevés iskolában foglalkoznak animációval. Az általános iskolákban több ilyen szakcsoport van, de a középiskolákban csak a Bolyaiban van rendszeres oktatás. Hozzátette még, hogy az Over the Hills and Far Away igen érett alkotás, és a zsűrinek nem volt kétsége afelől, hogy kinek ítélje oda az első díjat.