2024. május 6., hétfő

Tizennegyedszerre pedig 23 éves álom

A 23 éves álom címre írnak drámát Bencsik Orsolya, Sándor Zoltán és Balázs Attila írók a 14. Drámaíró versenyen, amelyeket utána holnap, azaz vasárnap este mutatnak be az Újvidéki Színházban.

A tradicionális rendezvény menetrendje értelmében, az írók reggel kilenckor húztak egy kalapból  a Magyar Szóból átvett címek közül egyet, amelyre a nap végéig egy-egy drámát kell megírniuk. Este hétkor pedig, egy másik húzás keretein belül pedig az derül ki, hogy a megírott drámák mely rendező és színészcsoport keze alá kerülnek, akik 24 órán belül színpadképessé teszik az írást.

Az írók rövid nyilatkozataikban azt emelték ki, hogy maga a cím nagy teret és szabadságot ad az alkotónak, több irányba is meg lehet vele indulni, ám azt is megjegyezték -lévén hogy csak pár perce tudták még akkor, hogy mi lesz az előadás címe -, hogy konkrét ötleteik a dráma megformálására még nincsenek.

A menetrendet a sajtóval egyébként Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti munkatársa ismertette, aki nyilatkozatában arra is rámutatott, hogy a majdnem másfél évtizedes rendezvény tulajdonképpen egy ösztönzés is a vajdasági magyar drámairodalom fejlesztésére, hiszen mint megjegyezte, az utóbbi mint gyűjtőfogalom, tulajdonképpen sajnos nem is igazán létezik.