2024. május 8., szerda

Zombor Mindenkinek: A képviselőcsoport száznapi munkájáról

A Zombor mindenkinek egyesület városi képviselője, Aleksandar Marković két bejelentéssel kezdte a hatalomváltás óta eltelt több mint száz nap munkájának elemzését a képviselőcsoport sajtótájékoztatóján. Az egyik az, hogy a képviselőcsoport a továbbiakban sokkal tevékenyebb lesz a vkt munkájában, a másik pedig, hogy újabb költségvetés-módosítás várható. Marković szerint ennek során pénzt kívánnak előteremteni az egykori ifjúsági otthon fölújításának befejezésére és használatba vételére, a jövő évi büdzsé tervezése során pedig eszközöket különítenének el a Kosta Trifković tér átépítésére.

Zoran Miler, a városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja közölte, hogy ezen a területen szigorúan céleszközökként kezelik a rendelkezésre álló pénzt, a közbeszerzések során jelentős megtakarítást tettek, amiből számos határutat és szélvédő fasorokat tettek rendbe. Sikerült eszközöket biztosítani a Kerényen áthaladó vízelvezető és öntözőcsatorna iszaptalanítására, amivel megoldódik a helybeliek problémája a folyton kiáradó vízzel. Egyben bejelentette, hogy már néhány megbízható vevő jelentkezett az újraprivatizálás előtt álló gádori Graničar és a sári Aleksa Šantić mezőgazdasági vállalatok megvásárlására.

A zombori Népszínház újonnan kinevezett igazgatója, Mihajlo Nestorović beszámolt róla, hogy már próbálják az október 4-én bemutatásra kerülő darabot, hamarosan egy gyermekelőadást is készítenek, a társulat pedig hétnapos turnéra indul, több szerbiai városban, valamint Szarajevóban és Podgoricán lépnek föl. Novemberben háromnapos kabaréfesztivált szervez a színház, és havi két alkalommal tart vendégművészekkel kabaréesteket. Kiemelte, hogy gondolnak a vékonypénzű nézőkre, ugyancsak novembertől matiné előadásokat tartanak, amelyekre mindössze 100 dinárba kerül majd a belépő. Arról is szólt, hogy a színház épületének tetőterében kisebb apartmanokat alakítanak ki a vendégművészek elhelyezésére, hogy elkerüljék a tetemes szállodai költségeket.

A Laza Kostić Művelődési Központ igazgatója, Srđan Aleksić reményét fejezte ki, hogy tavaszig sikerül biztosítani az ifjúsági otthon renoválásához szükséges 4-5 millió dinárt, és a fölújítással tehermentesíthetnék a Népszínházat, áthelyeznék a hangversenyeket, a Zombori Zenei Ünnepségeket, ott léphetnének föl a műkedvelők, és ott kapna helyet az Ifjúsági Iroda is.

Dušan Jović, a polgármester kulturális tanácsadója a Kosta Trifković tér fölújítását szorgalmazta. Ezen a téren található a Városi Múzeum, a Népszínház, hozzá kapcsolódik a Grassalkovich palota, amit többfunkcióssá kívánnak alakítani, ahol például kézműves műhelyeket és műtermeket létesítenének. A teret jelenleg roskadozó épület csúfítja, helyébe, az elhagyatott evangélikus templom mellé, amit külsőleg úgyszintén fölújítanának, nyári színpadot terveznek, így a tér vonzó művészeti negyeddé válna.