2024. május 6., hétfő

Drámai kihívás

Fokozott izgalomban zajlottak a 14. Drámaíró verseny bemutatóinak előmunkálatai

A 23 éves álom címre írtak drámát Bencsik Orsolya, Sándor Zoltán és Balázs Attila írók szombaton, amelyeket aztán Antal Attila, Sebestyén Aba és Sorin Militaru rendezők állítottak színpadra az Újvidéki Színházban megrendezett 14. Drámaíró verseny keretei között.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A szombati tradicionális címhúzás után, mindhárom író úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az idei cím sok szabadságot ad, viszont akkor még konkrét ötleteik nem voltak a végkifejletet illetőleg.

Balázs Attila úgy értékelte, hogy „A 23 éves álom” tág teret ad, de mivel rövid az idő, ezért azonnal neki kell látni a munkának, és a lehető legjobban megvalósítani a feladatot.

Bencsik Orsolya első alkalommal vett részt a rendezvényen.

– Drámát még nem írtam, pont ezért csodálkoztam is, hogy rám esett a szervezők választása. Izgulok is emiatt, de nagyon remélem, hogy ez az izgalom végül pozitív hatással lesz rám – nyilatkozta az írónő.

Sándor Zoltán a sajtónak adott nyilatkozatában a cím kapcsán megjegyezte, hogy korábbi irodalmi munkájában komolyabban foglalkozott az álmok világával, míg az utóbbi időben irodalma a realitás talaján mozog. Mint ahogy azt a szombati húzáson megjegyezte, lehet, hogy vissza fog térni az álom témához a dráma megírása erejéig.

Mint ismeretes, a rendezvény menetrendje értelmében, az írók reggel kilenckor húztak a Magyar Szóból átvett címek közül egy kalapból, amelyre a nap végéig egy-egy drámát kellett megírniuk. Este hétkor pedig egy másik húzás keretein belül az derült ki, hogy a megírt drámák mely rendező és színészcsoport keze alá kerülnek, akik 24 órán belül kellett, hogy színpadképessé tegyék az írást.

A szombat esti húzás értelmében az első darabot Antal Attila vitte színpadra Sándor Zoltán szövege alapján, az Újvidéki Színház nagytermében. A második előadást Sebestyén Aba rendezésében tekintheti meg a nagyérdemű, amelynek Bencsik Orsolya írása szolgálta az alapját. A sort pedig Sorin Militaru rendező zárta, szintén a nagyteremben, mégpedig azzal a darabbal, amelyet Balázs Attila szövege alapján állított színpadra.

Sebestyén Aba rendező első ízben vett részt a hagyományosnak számító újvidéki rendezvényen, viszont a székvárosban már járt és játszott, egy másik színházi programsorozat keretein belül. Magát a feladatot izgalmasnak tartotta, és mint mondta, megpróbálja a lehető legjobbat kihozni a lehetőségekből.

Sorin Militaru négy évvel ezelőtt már járt az Újvidéki Színházban, akkori ittléte alatt jó tapasztalatokat szerzett. Mint mondta, számára a drámaíró verseny egy teljesen új kihívás.

– Az egynapos felkészülés rengeteg meglepetést és izgalmat tartogat magában, rengeteg váratlan helyzettel. Őszintén, kicsit úgy érzem magam, mint pár éve a főiskolai vizsgák előtt – nyilatkozta a romániai származású rendező.

Antal Attila már másodízben rendez a Drámaíró versenyen. Mint mondta, komoly feladatról van szó, amely megköveteli a megfeszített munkatempót és a komoly hozzáállást.

A színpad kész előadásokat vasárnap este hétkor mutatták be a nagyérdeműnek, a látottakat pedig a Balogh Tibor, Erdélyi G. Hermina és Németh Ákos alkotta zsűri bírálta el.