2024. május 2., csütörtök

Az osztályunk

A 48. BITEF belgrádi megnyitója után, ma az Újvidéki Színházban kerül színpadra a fesztivál egyik versenyelőadása

Borut Šeparović zágrábi rendező nyitotta meg szombaton este, Belgrádban a 48. BITEF Nemzetközi Színházi Fesztivált. Borut Šeparović az a rendező, aki az 55+ című előadásával tavaly elnyerte a fesztivál különdíját, az idén pedig éppen A gde je revolucija, stoko? (És hol a forradalom, barmok?) című előadása adta meg a fesztivál alaphangját. Šeparović alkalmi beszédében kiemelte, a színház és a színházi fesztivál ma olyan nyilvános találkozóhely, ahol fontos mondanivalónkat lehet közölni a közösség felé.

Fontos gondolatot elemzett ez az előadása is, ahol a marginalizálódott közösségek (idősek, homoszexuálisok, nők, munkások, négerek...) emelték hangjukat az igazságtalanság és az elfasizálódott társadalom ellen.

A fesztivál nyitó előadása iránt nagy volt az érdeklődés. A színházi élet nagyjai, de a filmvilág ismert szereplői is kíváncsiak voltak az előadásra, ugyanakkor számos politikai és közéleti személyiség is jelen volt.

Az idei színházi fesztivál alaptémáját az első világháború kezdetének századik évfordulója adta. A szelektorok ugyan ebből a témakörből is válogattak előadásokat, de alapjában véve olyan színházi előadások kerülnek színpadra az elkövetkező napokban, amelyek éles kritikát fogalmaznak meg az első és a második világháború következményei, egyes, ma rendkívül jellemző jelenségekkel szemben. Összesen 13 hazai, horvát, német, litván, lengyel, svájci, illetve szlovén előadást mutatnak be a főprogram keretében, amelyek között a zsűri kiosztja majd a fesztivál alapítója, Mira Trailović emlékére alapított díjat, valamint a fesztivál különdíját. Ugyanakkor számos kísérőrendezvény is követi a színházi előadásokat, különböző témakörökben műhelymunkákra kerül sor, vitafórumokat tartanak, valamint a BITEF Polifónia keretében további két előadást is megtekinthet a közönség.

Ma Belgrádban és Újvidéken is zajlik a fesztivál. Délelőtt 11 órakor a BITEF Polifónia keretében a belgrádi Kortársművészeti Múzeum előtt felállított sátorban tartanak műhelymunkát Cirkobalkan címmel. Ezzel párhuzamosan a belgrádi Ifjúsági Otthonban a Jótettek, mint helyzetelemzés címmel tartanak műhelymunkát. Kerekasztal-beszélgetésre kerül sor délután kettőkor a Települések archeológiája a XX. században címmel. Délután 4.30-kor az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban a BITEF filmen kísérőprogram keretében mutatják be a Susedi (Szomszédok) című filmet. Az újvidéki Parobrod Művelődési Intézetben 5 órától kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a Színház és az oktatás címmel, majd pedig az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán az Our Class (Az osztályunk) című újvidéki előadást mutatják be, este 7 órától. Az előadás után elbeszélgetnek a közönséggel.

Holnap a BITEF filmen kísérőrendezvény keretében a Netrpeljivost (Intolerancia) című rövidfilmet mutatják be a belgrádi Filmarchívum Múzeumban 17.30-tól. Este 8 órától a fesztivál nézőivel tartanak vitafórumot az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević Színpadán. A belgrádi Nemzeti Színházban pedig szintén 8 órakor bemutatják, a színház szlogenjét meghatározó, Past is Present (a Múlt a jelenünk) című svájci előadást.