2024. május 7., kedd

Nehéz év áll a borászok mögött

Lezajlott a huszonötödik palicsi Szüreti napok – az év borásza ismét Huszák Zoltán lett

A hétvégén tartották meg Palicson a huszonötödik Szüreti napok rendezvényt, mely a sikeres szőlőszüret és a gyümölcsösökben betakarított termés ünnepe. A Vigadó környéke és a palicsi sétány megtelt a helyi termelők és kézművesek portékáival és természetesen a jó borokkal, melyek elmaradhatatlan szereplői a Szüreti napoknak. A kétnapos rendezvény keretében a szabadkai Rotary Klub is megtartotta immár hagyományosnak számító jótékonysági akcióját, az eladott ételből és italból befolyó bevételt pedig jótékony célokra fordítják.

Az ünnepélyes megnyitón Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymestere kihirdette az év borászát. Ezt a címet annak adományozzák, aki a legnagyobb szolgálatot tette abban az évben a szőlőtermesztés, borászat fejlesztése terén a Szabadkai homokpusztán. Az idén ezt a címet Huszák Zoltán, a Zvonko Bogdan Borpincészet szakembere érdemelte ki, csakúgy, mint három évvel ezelőtt. Az ünnepélyes ceremónia keretében Huszák Zoltán a borlovagrendnek és a polgármesternek tett jelentést az idei évről, a nehézségekről és a várható eredményekről.

– Nehéz év van a borászok mögött, és a minőséget, valamint a mennyiséget tekintve nagyon eltérő eredményeket mutat. A Zvonko Bogdan Pincészet nevében annyit mondhatok, hogy sok munka és erőfeszítés árán sikerült megőriznünk a szőlőskertünket és kivételesen jó eredményeket sikerült elérnünk mind a minőség, mind a mennyiség szempontjából. Ötven hektáron termesztünk szőlőt, s arra számítunk, hogy az idén összesen több mint 300 tonna szőlőt tudunk leszüretelni. A fehér fajtákat már leszüreteltük és elégedettek vagyunk, hiszen a szemek cukortartalma meghaladja a húsz százalékot. Azonban valószínűleg a kisebb bortermelőknek, akiknek nem állt rendelkezésükre elegendő pénz és a megfelelő gépek, jelentős veszteségeik vannak az idén az időjárás miatt – hangzott el Huszák jelentésében.

A rendezvényt Maglai Jenő polgármester nyitotta meg, aki beszédében úgy fogalmazott, habár a sok eső miatt ez az év valóban nehéz volt a bortermelők szempontjából, mégis az a tendencia, hogy a szabadkai–horgosi homokpusztán egyre többen fognak szőlőtermesztésbe, egyre nagyobb földterületet ültetnek be szőlővel, s a bortermelés egyre magasabb színvonalon történik.

– Az elmúlt években egyre nagyobb a borvidékünk iránti érdeklődés, egyre több turista látogat el a borpincészeteinkbe, s a borkultúra is egyre magasabb szintre kerül. A másik pozitív dolog, hogy vannak törekvések arra nézve, hogy megalakuljon a helyi bortermelők klasztere, ami biztosan segíteni fog nekik abban, hogy a piacon való szereplésük is jobb legyen, hogy erősebbek legyenek, s a lehetőségeihez mérten az önkormányzat is igyekezni fog segíteni ebben. Remélem, a következő év jobb lesz, mint az idei, de tény, hogy azok, akiknek megvan a megfelelő technológiájuk és a gépeik, azok az idei évet is sikerrel zárták a rossz időjárási körülmények ellenére is – mondta a polgármester.

Az Arena Zabatkiensis Borlovagrend évente egyszer, mégpedig a Szüreti napok rendezvény keretében választ be soraiba új vitézt, az idén pedig a próbák kiállása után Dragan Stanković borászt avatták borlovaggá.