2024. május 3., péntek

Három dráma, három ősbemutató

Díjesővel zárult a 14. Drámaíró verseny az Újvidéki Színházban
Banka Lívia és Magyar Attila abban az előadásban, amelyet Sándor Zoltán szövege alapján Antal Attila állított színpadra

Banka Lívia és Magyar Attila abban az előadásban, amelyet Sándor Zoltán szövege alapján Antal Attila állított színpadra

Bencsik Orsolya drámája nyerte el az első helyet a zsűri értékelése alapján a 14. Vajdasági Magyar Drámaíró versenyen, amely vasárnap késő este fejeződött be az Újvidéki Színházban. A második hely Sándor Zoltán szövegét illette meg, míg a harmadik helyre Balázs Attila műve került, a Balogh Tibor, Erdélyi G. Hermina és Németh Ákos alkotta zsűri döntése alapján.

Bencsik Orsolya nyilatkozatában úgy értékelte, hogy az első hely mindenféleképp ösztönző hatást fog gyakorolni további munkájára.

– Drámát most írtam először. Féltem is attól, hogy nem fogok eleget tenni a követelményeknek. Nyilvánvalóan az eredmények meghozták a kedvem ahhoz, hogy a későbbiekben is foglalkozzam ezzel. Nem volt konkrét koncepcióm a címhúzás előtt, viszont úgy fest, mégis sikerült működőképes szöveget alkotni. A színpadról visszaköszönő előadással pedig elégedett vagyok, úgy gondolom, hogy Sebestyén Aba rendező és a színészcsapat ráéreztek a szöveg mondanivalójára, sőt mi több, saját interpretációjukon keresztül egy módosult köntösben köszönt vissza a szöveg, amelynek a vajdasági magyarság helyzete szolgálta az alaptémát, egy görbetükrön keresztül.

A zsűri értékelése szerint a legjobb rendezőnek járó díj Antal Attilát illette meg, aki Sándor Zoltán drámáját vitte színpadra. A rendező hét évvel ezelőtt vett részt először a rendezvényen.

– Izgalmas munka volt, a szöveget gyakorlatilag húsz óra alatt kellett színpadképessé tenni. A mű alapján három lidércnyomást gyúrtunk össze egy egységes látomásba, amely sokszor skizofrén, álomszerű, racionálisan logikátlan. A hatás fokozása érdekében több elidegenítő technikát, effektusokat is használtunk és persze a jó színészi játékot. Örülök, hogy jól szerepeltünk, de nem az első hely a lényeg, hanem az, hogy képesek voltunk ilyen rövid idő alatt jót alkotni – nyilatkozta a rendező.

Sándor Zoltán a sajtónak elégedettségét fejezte ki a szövege alapján színpadra vitt előadással kapcsolatban.

– Kellemes élmény volt a feladat, viszont annak is örülök, hogy a rendező ráérzett a szerzői gondolataimra, sőt a színészek is, amiért nagyon hálás vagyok. A próbákon nem vettem részt, teljesen rájuk bíztam a munkát, csupán néhány szót váltottunk a próbafolyamatok alatt. A szövegem alaptémája a lelkiismeret volt, amelyhez felhasználtam gondolatokat korábbi munkáimból is, viszont arányosan keveredtek benne az új ingerek, gondolatok is.

Sorin Militaru rendezői munkájának a második helyet ítélte a zsűri. A romániai rendező úgy nyilatkozott, hogy ez a rendezvény próbára teszi még a legtapasztaltabb színházi személyt is.

– Mint mondtam, ismét úgy éreztem magam mint egyetemista koromban, a vizsgák előtt. Esetemben tovább nehezítette a munkát a nyelvi korlát is, hiszen a forrásszöveg magyar, a rendelkezésünkre álló rövid idő miatt pedig úgy érzem, hogy kicsit felszínesen sikerült megismerkednem a darabbal. Végül is meglepődtem a végeredményen, és közönség reakcióiból arra következtettem, hogy jobban megértették az előadást mint én magam.

Balázs Attila a többiekhez hasonlóan szintén jó tapasztalatokkal gazdagodott, a végeredménynek pedig örül.

– Mindig egy új tapasztalattal, ingerrel gazdagodik ilyenkor az ember, lényegtelen, hogy végül hová, hanyadik helyre skatulyázzák. Sorin Militaru, aki nagyon jó rendező, kiválóan dolgozik, viszont ebben az esetben a magyar szöveg árnyalt, szójátékkal tarkított mondatai nem jelenhettek meg olyan finoman a színpadon, annak ellenére, hogy mindig nagyon izgalmas, amikor egy más ajkú rendező nyúl az ember szövegéhez. Végül is élveztem az előadást, jól szórakoztam rajta. Persze, az író sohasem azt kapja vissza teljes mértékben amit papírra vetett, hiszen ő csak egy állomása a kész színpadi műnek, ahhoz pedig, hogy egy-egy szöveg előadás legyen, elkerülhetetlenek a beavatkozások – mutatott rá az író.

A további eredmények értelmében a legjobb főszereplők Banka Lívia és Balázs Áron, a legjobb epizódszereplők pedig Molnár Gábor Nóra és Német Attila.

A drámaíró verseny mellett az Újvidéki Színház 2013/2014-es évad legjobb színészeinek járó díjai is kiosztásra kerültek, amelyeket a közönség szavazati alapján ítéltek a színészeknek. A legjobb epizódszereplők Ferenc Ágota és Pongó Gábor, míg a legjobb főszereplők Krizsán Szilvia és Kőrösi István.

Hasonlóképpen, a színház Kulissza-díját Prikkel János kellékes kapta, míg a Vándorköldökpirszing-díjat (a legnagyobb baki elkövetésért járó „elismerést”) Balázs Áron kapta, Opera ultima c. előadásban elkövetett bakijáért.

Végül Góli Kornélia válogató ismertette a 2013/14-es évad Pataki Gyűrű-díj jelöltejit. Az öt jelölt között van Krizsán Szilvia aki, az Újvidéki Színház Patkányok c. előadásában Johnné szerepének megformálásáért, Vicei Natália, Lady Macbeth szerepének megformálásáért a szabadkai Népszínház Magyar Társulata Macbeth c. előadásában. A férfiak között a listán szerepel Balázs Áron, Meyerhold szerepének megformálásáért az Újvidéki Színház III. Richárd betiltva c. előadásában, Csernik Árpád (A bácskai túlélő) a szabadkai Népszínház Magyar Társulata Van valami bejelentenivalója c. előadásában nyújtott alakításáért, valamint Mészáros Gábor a Kosztolányi Dezső Színház Két karodban című előadóestjében nyújtott alakításáért.