2024. május 3., péntek

Megújult a Kókai utca

Átfogó felújításon esett át a kishegyesi Kókai utca – A helyi közösség megbízásából kicserélték a vízvezetékcsöveket, lebetonozták a földes részt, és az árokhálózatot is felújítják – Tavaszr

Két hónappal ezelőtt átfogó munkálatok kezdődtek a Kókai utcában. A Kis-Komunál Kft. a kishegyesi helyi közösség megbízásából kicserélte az elöregedett vízvezetékcsöveket, lebetonozta az utca szilárd burkolattal még nem rendelkező részét, és jelenleg árokhálózatot felújításán dolgoznak. A munkálatok nagy része befejeződött, mondhatni, már csak néhány kisebb simítás maradt hátra. Szűgyi István, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy 197 méter utcát sikerült kibetonozniuk.

– A munkálatok a Kókai utcában vadonatúj csövek lerakásával kezdődtek, aminek köszönhetően 36 háztartás kapott új bekötést. A vízvezeték-hálózat felújítását követően láttunk neki az előkészítő földmunkálatoknak, majd a kétsávos betonút kiöntésének. A betonozás befejeződött, és több mint egy hete ráengedtük a teljes forgalmat. Most a vízelvezető árkok kiépítésén dolgozunk, aminek egy része már elkészült. Egy helyen betonrácsos átfolyót kellett kialakítani, ez elkészült, és már csak kisebb ároktisztítási földmunkálatok maradtak hátra – mondta el Szűgyi, majd hozzáfűzte, hogy az utcában van egy szűk rész, ahol nem tudnak rendes árkot ásni.

– A Kókai utca két részét összekötő, kb. 70 méteres szakasz olyan keskeny, hogy itt rendes árkot nem tudunk kialakítani, de a csapadékvizet mindenféleképp le kell vezetni erről a részről is. Ezért az út mellé beton lefolyót, ún. rigolát építünk, ami hamarosan elkészül – számolt be a tanácselnök.

A Kókai utca rendezése kapcsán a Szűgyi arról is szólt, hogy hamarosan újabb vízvezetékcserékre lehet számítani.

– A közeljövőben a Kókai utca belső sarkától a Verbászi úton keresztül a Keskeny utcáig ki fogjuk cserélni a vízvezetékcsöveket. Itt meg kell említeni, hogy ha az időjárás engedi, akkor még az idei évben a Keskeny utca és az Iparos utca közötti részen is új fővezetéket fogunk lehelyezni. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az érintett szakaszon lévő háztartások új csatlakozást kapnak – mondta a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy a vízvezeték-hálózat folyamatos felújítása mellett további utcák kibetonozását is tervezi a helyi közösség.

– A falu területén vannak olyan keskeny utcák, amelyekben nem lehetséges összefüggő aszfaltréteget kialakítani, mivel a tervben lévő szennyvízcső lehelyezést csak az utca közepén tudjuk megoldani. Ha teljes szélességében leaszfaltoznánk ezeket, akkor előbb-utóbb fel kellene verni az útburkolatot. Ezért alakítottunk ki kétsávos betonutat a falu több keskeny utcájában. Terveink szerint tavasztól további utcákat kibetonozását kezdjük meg ily módon – számolt be Szűgyi.