2024. május 6., hétfő

Visegrádi Karma

Ha szétnéz az ember, felmerül a kérdés, művészet-e ez? Azt gondolom, hogy ez egy rendkívüli példa arra, hogyan találkozik a művészet és a politika – mutatott rá alkalmi beszédében Varga-Haszonits Zoltán, a belgrádi Magyar Nagykövetség első beosztott tanácsosa a Visegrádi Karma című kiállítás megnyitóján a belgrádi Collegium Hungaricumban. Kiemelte, bár a kiállított plakátok Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból, illetve Szlovákiából származnak, mégis egy olyan időszakról, a kommunizmus, illetve a rendszerváltás idejéről formálnak véleményt, amely Szerbiában sem idegen. A mai fejlett világban, amikor az interneten keresztül az egész világ elérhető a számunkra, a plakátok a reneszánszukat élik. A plakátokat már bemutatták Zágrábban, majd Belgrád után Podgoricán állítják ki.

Varga-Haszonits Zoltán két plakátot emelt ki. A Čistka című szlovák plakát rendkívül jól szemlélteti, hogy egy politikai ideológia hogyan épül be az agyakba. A másik plakát, amelynek az a címe, hogy Maluj sam!, ugyan a színválasztás szabadságát hirdeti, ám a színpalettán csupán a vörös szín ugyanazon árnyalata közül lehet választani.

A kiállítás október 2-áig tekinthető meg, minden munkanapon délelőtt 10 és délután 4 óra között a Collegium Hungaricum épületében, a Gračanicai utca 14. szám alatt.