2024. május 3., péntek

Nincs elegendő pénz

Hárommilliárd dinárt költöttek eddig a májusi árvizek okozta károk szanálására

A májusi árvizek okozta károk értékét 1,7 milliárd euróra becsülték fel, a tavaszig viszont jó, ha fél milliárd eurót sikerül összeszedni, amelybe beletartozik az adományozó konferencián felajánlott 200 millió euró is, jelentette be hétfőn Marko Blagojević, az árvíz okozta károk elhárításával és az újjáépítéssel megbízott kormányiroda vezetője. A Szerbiai Gazdasági Kamarában megtartott kerekasztal-beszélgetésen kiemelte, hogy a magáncégek adományainak köszönhetően 14 ezer emberen tudtak ezidáig segíteni.

Beszámolója szerint a rendelkezésükre álló 4,3 milliárd dinárból, amelyet egyes államok, hazai és külföldi magáncégek és magánszemélyek adományoztak a rászorulóknak, eddig 3 milliárd dinárt költöttek el. Hozzátette, összesen 45 ezer támogatójuk volt. Kiemelte, hogy mihamarabb fel kellene újítani 150 árvízi védművet, a gazdaságban történt károkat pedig nagyon nehéz felbecsülni. Mint megjegyezte, az lett volna a logikus, hogy a családi házak helyett először ezeket az árvízi védműveket kellett volna felújítani, nehogy újabb árvíz érje az egyszer már elárasztott házakat, de a szerb kormány úgy döntött, hogy inkább a fedél nélkül maradt polgárokon segít először. Szavai szerint a felújítási munkálatok után azonnal megkezdik a vízgazdálkodási felújítási munkálatokat is, elsősorban azokon a helyeken, ahol kritikus a helyzet.

– Jó lett volna, ha a felújítási munkálatokat mihamarabb megkezdhettük volna, de nem így történt. A községekkel történő új együttműködési rendszer azonban lehetővé teszi, hogy Kelet-Szerbiában azonnal megkezdhessük a felújításokat – mondta Blagojević.

Vidosava Džagić államigazgatási és önkormányzati államtitkár és Irina Vujačkova, az ENSZ Fejlesztési Programjának (United Nations Development Programme; UNDP) szerbiai képviselője egyetértett abban, hogy az árvizek során a magánszektor kivételes szolidaritásról tett bizonyságot. Az államtitkár megjegyezte, hogy nem csupán adományozásról volt szó, ugyanis több cég például úgy segített, hogy az elárasztott területeken lévő ügyfeleinek elengedte a tartozásait, vagy jutányos áron adott az árvízzel sújtott területeken lévő cégeknek alapanyagokat. Kiemelte, hogy a jövőben elkészítik a rizikóbecslés keretstratégiáját, valamint a rendkívüli helyzetekben történő eljárás oktatási programját. Az UNDP szerbiai képviselője hozzátette, hogy az ENSZ azonnal Szerbia segítségére sietett, és nemcsak dologi segélyt adott, hanem szakembereket is küldött az országba.